reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 build 10122: další vylepšení pro nedočkavé

21.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 build 10122: další vylepšení pro nedočkavé
Microsoft vypustil další verzi systému Windows 10, a to sestavení 10122, které je k dispozici pro ty, kteří si zvolili Fast ring programu Windows Insider. Podívejme se tedy na to, co nám nový build přinese.
Windows 10 Build 10122 pro nedočkavé testery a dle všeho mají nová a nová sestavení přinášet stále méně novinek. Systém se tedy už evidentně bude spíše ladit tak, aby byl stabilnější a bez chyb, než aby přinášel stále další novinky. Však jeho finální verze má přijít na trh už v létě, konkrétně na konci července, do nějž zbývají nějaké dva měsíce.





Jedna z věcí, kterou Microsoft neustále vylepšuje, je Start menu. To se týká i aktuálního sestavení, v němž je toto menu opět trošku překopané a nyní je tlačítko (dvojitá šipka) pro roztáhnutí menu po celé obrazovce schované do menu nastavení. Někteří si totiž toto tlačítko prý pletli s funkcí, která zapíná tabletový režim, takže Microsoft se je rozhodl schovat. Dále byla vylepšena samotná funkce Continuum. Právě ta má na starosti přepínání mezi tabletovým a desktopovým režimem, ovšem změny jsou pouze kosmetické. Ikony v tabletovém režimu tak mají více připomínat rozhraní Windows 8.1.

Prohlížeč Microsoft Edge je v novém sestavení stále přítomen pod označením Project Spartan, ale byl rovněž vylepšen. Nyní můžeme používat soukromý režim InPrivate, přišpendlit oblíbené stránky do Start menu a také je tu indikátor toho, která ze stránek přehrává zvuk, abychom mohli rychle identifikovat tu, v níž se třeba nechtěně začlo přehrávat video. A pak tu je stránka New Tab podobně jako v jiných prohlížečích. Do ní si budeme moci přidávat odkazy na oblíbené stránky a uvidíme, co ještě. Však můžeme očekávat, že uživatelé budou mít k této novince řadu připomínek.

Dále se Microsoft zaměřil na monitory či displeje s vysokým rozlišením, kde byly problémy se zobrazením fontů, jež byly rozmazané. To se týká především starších aplikací na desktopu, což si Microsoft uvědomuje, ale on sám má u vlastních aplikací s tímto problémy. Nicméně zatím nebylo zveřejněno nic konkrétního a Microsoft pouze upozornil, že brzy se bude tomuto tématu věnovat více.

Objevilo se také upozornění, že majitelé karet s čipy AMD budou mít problémy při použití prohlížeče Microsoft Edge v tomto sestavení, takže pokud jej chtějí používat, měli by s aktualizací počkat na novou verzi ovladačů pro Radeony.

Zdroj: Anandtech
reklama