reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Enterprise už běží na čipu Snapdragon 820

8.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Enterprise už běží na čipu Snapdragon 820
Microsoft se spojil se společností Qualcomm a z této spolupráce již vzešlo první ovoce. Samotný Terry Myerson z Microsoftu ohlásil, že si budeme moci vyzkoušet klasický systém se všemi aplikacemi a podporovanými periferiemi na čipech Qualcomm.
Terry Myerson mluvil na akci Windows Hardware Engineering Community (WinHEC) v čínském Šen-čenu, kde doslova řekl, že vůbec poprvé si zákazníci Microsoftu budou moci vyzkoušet Windows, které znají, a to se všemi aplikacemi, periferiemi a schopnostmi, které vyžadují. To vše na opravdu mobilní, energeticky efektivní a stále připojené platformě s mobilní konektivitou.


V přiloženém videu už se můžeme podívat, jak aktuálně Windows 10 Enterprise Edition již běží na procesoru Qualcomm Snapdragon 820, který je založen na architektuře ARM. Microsoft přitom mluví o zcela novém typu osobních počítačů, a to konkrétně o "cellular PC". Je tak zřejmé, že zde spojuje mobilní sítě, respektive hardware využívaný pro mobilní telefony a oblast PC, s níž jsou zase spojena plnohodnotná Windows.






V tom samém demu se také můžeme podívat na systémové vlastnosti daného počítače, kde je opravdu vidět, že jde o Windows 10 Enterprise (zatím v předběžné verzi pro Insidery), která pracuje na 1,6GHz procesoru Snapdragon. Pak je vidět také Správce úloh, kde je vidět aktivita čtyř procesorových jader. To je dobrý začátek, ale každý se hned bude ptát, jak je to s oním nepřeberným výběrem aplikací, her, atd.





Pro začátek je ukázán Microsoft Edge, který zobrazuje čínskou stránku Baidu, a to se slušnou plynulostí stejně jako na desktopu. Jak je ukázáno výše, podporováno je plné ovládání pomocí dotykové vrstvy včetně stylusu, což je také v prohlížeči Edge vyzkoušeno. Dále už se předvede x86 Win32 aplikace Photoshop CC, jež má běžet "zcela transparentně a beze změn" pomocí emulátoru od Microsoftu. A také to vypadá, že pracuje pohotově. Nezapomnělo se ani na hru, a to konkrétně World of Tanks Blitz, což je však titul z platformy UWP.

Vypadá to jako velice dobrý začátek toho, co by se mělo později ukázat jako mobilní platforma s desktopovými Windows, na které budou pracovat x86 Win 32 i UWP aplikace. Otázka je, zda něco takového budou moci využít i majitelé již prodávaných zařízení se Snapdragonem 820, které pracují s mobilními Windows 10, jako je HP Elite x3 nebo Alcatel IDOL 4S.

Zdroj: Hexus.net
reklama