reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 jsou "poslední verzí Windows"

8.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 jsou "poslední verzí Windows"
Microsoft samozřejmě neplánuje poslat svůj hlavní produkt do důchodu a nahradit jej jiným. Sděluje nám ale, že po Windows 10 už nebude následovat pravidelné vydávání nových verzí, jako spíše postupné aktualizace podobně jako u aplikací.
Nový systém vývoje příštích verzí systému Windows 10 nastínil Jerry Nixon z Microsoftu již dříve v tomto týdnu. Sdělil, že ke konci vývoje systému Windows 8.1 se již velká část zaměstnanců zaměřila na vývoj příští verze, tedy Windows 10. To se nyní ale mění, takže v pozdní části vývoje systému Windows 10 je právě ten stále středem pozornosti programátorů a designérů. Jerry pak doslova řekl, že to je proto, že Windows 10 jsou poslední verzí Windows.





Microsoft totiž chce nabízet systém Windows především jako službu než jako klasický softwarový produkt, který bude postupně vyvíjen jako hlavní verze. Zapomenout tak můžeme na to, že budou následovat Windows 11 nebo jinak označené verze a také už nebudou dodržovány klasické Patch Tuesday, čili úterky, během nichž Microsoft uvolňoval záplaty. Namísto toho Microsoft slibuje stabilní proud inovací a aktualizací tak, jak přijdou.





Pro vysvětlení Jerry Nixon použil přirovnání k webovému prohlížeči Google Chrome. Ten je také aktualizován průběžně dle potřeby a není kdovíjak zdůrazňováno označení nové verze, takže většina uživatelů ani netuší, jakou vůbec využívá.

Dle PC World ale budou existovat dvě možnosti pro aktualizaci systému pomocí bezpečnostních záplat. Podobně jako v programu Insider budou existovat dva kruhy. Uživatelé v prvním získají záplaty dříve, ale s tím nebezpečím, že mohou způsobit další problémy a ti v druhém kruhu získají aktualizace později, ale již ověřené. Pak tu jsou ještě firemní zákazníci, pro které je připravena služba Windows Update for Business určená pro verze Windows Pro a Enterprise. Ta umožní aktualizovat systém se zvolením vlastního tempa na základě různých podmínek.

Zdroj: The Verge
reklama