reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 mají na Steamu už téměř poloviční podíl

2.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 mají na Steamu už téměř poloviční podíl
Steam byl vždy platforma, která vykazovala jeden z nejrychlejších růstů podílů nových systémů firmy Microsoft. Je s tím bezesporu spojen fakt, že hráči mají zájem o nejnovější verzi DirectX, která už je dlouho spojena právě s nejnovějším systémem.
Není tak divu, že podíl operačního systému Windows 10 na Steamu roste daleko rychleji než na celém trhu s počítači PC a čísla týkající se minulého měsíce ukazují, že Windows 10 si značně polepšily. Steam rozlišuje 64bitovou a 32bitovou verzi Windows 10, přičemž ta 64bitová má pochopitelně navrch, neboť bez ní řadu her nespustíme. Windows 10 64bit tak v srpnu využívalo 47,44 % uživatelů Steamu, což je o 2,77 % více než v červenci, kdy oficiálně skončila možnost upgradu zdarma. Microsoft to ale vyřešil šalamounsky a stále dává k dispozici možnost, jak Windows 10 získat zdarma. Když pak k podílu 64bitové verze přičteme i minoritních 1,51 procent uživatelů se 32bitovou verzí, dostaneme celkových 48,95 %.



Dále se projevil pro společnost AMD nepříznivý vývoj podílu jejích grafických karet, který trošku klesl ve prospěch firmy NVIDIA, přičemž tento pokles je za poslední rok vytrvalý. V současné době má tak 57,6 % uživatelů Steamu grafickou kartu NVIDIA, Radeon vlastní 24,4 % uživatelů a téměř celý zbytek (17,6 %) si ukousl Intel. A stejně jako AMD na Steamu postupně ztrácí podíl v grafických kartách, klesá i jeho podíl ohledně procesorů. Ještě v březnu 2015 AMD drželo 25,5 % a nyní už je to jen 22,6 %, přičemž zbytek pochopitelně ovládá Intel. Pozoruhodné je také to, že se za poslední rok a půl téměř nezměnil počet uživatelů s dvoujádrovým a čtyřjádrovým procesorem. Stále je to půl na půl.

Zajímavý je také vývoj podílů VR headsetů, kde figurují především HTC Vive, Oculus Rift a Oculus Rift DK2 (vývojářská verze). V dubnu započal svou spanilou jízdu HTC Vive, který se dostal až na plný dvoutřetinový podíl, ale ten už je nyní "pouze" 60,8 procent. Zbytek ovládá Oculus, přičemž vývojářský DK2 už drží jen 6 procent.





Ohledně Microsoftu se také probírá podpora procesorů Intel Kaby Lake, respektive to, že "Windows 10 budou jedinou verzí tohoto systému podporovanou na procesorech Intel Kaby Lake a vedle toho na Qualcomm 8996 a AMD Bristol Ridge" a novějších. Leckdo si to mohl přebrat tak, že starší procesory ztratí u budoucích verzí Windows 10 podporu a nebudou pod nimi jednoduše pracovat. To pochopitelně není pravda. Záměrem Microsoftu je "hlubší integrace systému Windows a hardwaru při zachování maximální spolehlivosti a kompatibility s předchozími generacemi platforem a čipů". Jde tak pouze o to, že nejnovější verze systému Windows 10 budou podporovat nejnovější hardwarové prostředky, jako jsou nové instrukce, atp. Na tom není nic podivného. Lidé ale stále řeší, zda procesory Kaby Lake nebo Zen budou opravdu bez problémů pracovat pod OS Windows 7 nebo 8.1

Nakonec můžeme zmínit, že Microsoft vydal záplatu řešící problém s Windows 10 Anniversary Update, a to konkrétně zamrzání tohoto systému. Tato záplata se instaluje již automaticky s každým Anniversary Update, a měla by tak být k dispozici mezi novými aktualizacemi v systému Windows Update.

Zdroj: Steam, Microsoft
reklama