reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 nebudou poslední verzí Windows a bezpečnostní úterky úplně nekončí

12.5.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 nebudou poslední verzí Windows a bezpečnostní úterky úplně nekončí
Velice dobře informovaná specialistka na Microsoft Mary Jo Foleyová z CNETu odkrývá některá tajemství kolem Windows 10 a vyvrací některé mýty, které se poslední dobou vynořily. A dozvíte se také, kdy nás čekají zásadní updaty nového systému.
Opakovaně se objevují senzační titulky, že desítky budou poslední verzí Windows. Podle Mary Jo je to trochu jinak. Windows 10 budou (názvem) poslední větší verzí Windows na měsíce, ne-li na roky. Fakticky samozřejmě nejde o to, jestli se změní, nebo nezmění název - jde o to, jaká skutečná technická změna bude skrytá „pod kapotou“. Z hlediska názvu je to jen otázka brandingu (tvorby a řízení značky), který spadá pod marketing. Takže nic zajímavého pro pravověrné „ajťáky“.


Windows logo


Mary Jo Foleyová dále připomíná, že Windows 10 budou updatována pomocí pravidelných bezpečnostních záplat a updatů přinášejících nové funkce. Součástí dohody, kterou uživatel uzavře s Microsoftem v rámci bezplatného přechodu z Windows verzí 7 či 8.1 na verzi 10 je skutečnost, že bude dostávat updaty k verzi 10 automaticky.

Mimochodem, Mary Jo se v daném kontextu tázala Microsoftu, co znamená klauzule o licenci na Windows 10 „po dobu životnosti zařízení“ a Microsoft se vyjádřil ve smyslu, že není připraven toto prozatím odhalit. Takže se nechme překvapit. A Mary Jo slibuje, že se bude ptát dál a až se něco dozví, dá o tom vědět.


One Windows Platform


A dodává, že pokud nějaký uživatel nebude chtít dostávat všechny typy updatů automaticky (typicky třeba podnik), může zvolit variantu Windows Update for Business. Pak bude dostávat jenom bezpečnostní záplaty, nikoli nové funkce. V tomto režimu prý budou dodržovány bezpečnostní úterky (tj. druhé úterý v měsíci), takže ty zatím nekončí. Tedy rozhodně ne absolutně a plošně.

No a k výše již zmiňovanému brandingu Mary Jo dodává, že do roku 2018 tu nejspíš vydrží Windows s číslem 10, protože do tohoto roku slíbil Microsoft miliardu zařízení s Windows 10. Takže z toho Mary Jo dedukuje, že Redmond desítky do té doby nepřejmenuje. Mary Jo také argumentuje, že Microsoft chce pozicovat (vytvářet dojem) v myslích uživatelů Windows jako službu (Windows as a Service), takže zatím bude držet stejný název.


Windows 10 - zařízení


Já si myslím, že Microsoft, pokud jednou (ne v blízko dohledné době) usoudí, že už je to zapotřebí, si může s názvem manévrovat a laborovat, jak se mu zachce. Je to jeho ochranná známka a logo, je to opravdu jen a jen na něm. Prakticky jen stačí budoucí přejmenování doprovodit nějakým racionálním a uvěřitelným vyprávěním pro uživatele, že změny jsou zásadní (nabízí se slovo revoluční) a že je tedy vhodný a nutný nový název.

Ale opravdu moc nevěřím, že Windows 10 tu budou s námi třeba ještě za deset let. A ruku na srdce, koho z nás tohle zajímá? Tyhle marketingové a brandingové hrátky jsou určeny především pro běžné laické uživatele. Fanoušky IT mnohem víc než číslo v názvu bude zajímat, co budou Windows umět, jak budou rychlá a stabilní a další technické parametry.





A tak ta nejzajímavější zpráva nakonec. Mary Jo s odvoláním na své zdroje (které jsou většinou maximálně přesné) uvádí, že v dohledné době se po uvedení Windows 10 dočkáme jejich tří zásadních updatů – tj. podstatných nových funkcí. Letos na podzim, příští rok na jaře a pak zase na podzim. Také to na vás dělá dojem, že Microsoft chce touhle updatovou „masáží“ postupně přesvědčovat uživatele, kteří se nebudou moci odhodlat k upgradu na desítky?

Co bude jejich obsahem, bohužel neví ani Mary Jo Foleyová. Ale stejně, těšíte se na ně?

Zdroj: CNET
reklama