reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Redstone přinese schopnější Cortanu

10.12.2015, Michal Hala, aktualita
Windows 10 Redstone přinese schopnější Cortanu
Web The Verge přinesl na základě zdrojů „seznámených s plány Microsoftu“ informace o tom, jak Cortana dostane ve verzi Redstone větší prostor a nové schopnosti. Bude Cortana umět těsně interagovat s aplikacemi?
Digitální asistentka Cortana má být jedním z „taháků“ Windows 10 už v současné verzi. Její nástup měl správné načasování, protože už tu byla konkurence v podobě Siri od Applu a Now od Googlu. Bohužel zatím není k dispozici v naší mateřštině, ale to se snad časem změní. Podle uvedeného webu bude Cortana ve Windows 10 Redstone umět „plout“ systémem a nabídne širší spektrum služeb než dnes.

Především by měla více spolupracovat s jednotlivými aplikacemi než je tomu dnes, kdy je víceméně opuštěným ostrovem jen v rámci operačního systému. V konkrétních aplikacích či spíše v dokumentech by měla jednak umět pomáhat s vyhledáváním, jednak možná zhruba dělat to, o co se kdysi snažil pan Sponka, ale samozřejmě lépe a na vyšší úrovni. Otázkou je, kolik toho bude třeba doprogramovat v rámci jednotlivých aplikací. Například Microsoft údajně chystá změny v rámci Office 365, která poskytnou Cortaně větší prostor.


Cortana


Mimochodem, Cortana zastane užitečnou práci už teď. Zkouším ji s přestávkami už pár měsíců a je to užitečná pomocnice. Samozřejmě to znamená nutnost mít Windows 10 v angličtině, včetně nastavení správného regionu. Druhá nutnost je mít slušný headset (především mikrofon), protože Cortana je dost citlivá na kvalitu zachycené řeči. Mikrofon vestavěný v notebooku spíš nestačí. Ale musím říct, že s pomocí headsetu jsme si po nějaké době na sebe nakonec zvykli.

Cortana se prý také bude podílet na integraci workflow mezi různými platformami s desítkami – typicky mobil a PC. Microsoft se inspiroval funkcí Continuity od Applu, kde je třeba možné z počítače posílat SMS, nebo z něj telefonovat. Také je možné činnost zahájenou na jednom zařízení (třeba psaní e-mailu) plynule dokončit na druhém zařízení. A nově se prý na těchto možnostech bude nějak podílet i Cortana.

Kromě Cortany se má Windows 10 Redstone vyznačovat lepším Notifikačním centrem. V příští verzi Windows 10 se toto centrum má vyznačovat možností fungování specializovaných widgetů. A nebudu se divit, když novinek ve verzi Redstone bude ještě víc. Pokud Cortana bude zvládat nové funkce stejně dobře, jako zvládá ty stávající, mohla by být přínosem.

Je tu ovšem jedno „jenom“. Jenom se musí napřed naučit česky. Doufám, že to nebude už dlouho trvat.

Zdroj: The Verge
reklama