reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Žehlení s NVIDIÍ: robot využije Kinect a GPU Pascal

19.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Žehlení s NVIDIÍ: robot využije Kinect a GPU Pascal
Žehlení je dle mnohých lidí nejotravnější a nejnudnější z domácích prací, a tak ani není divu, že se pracuje na robotu, který nás bude při této činnosti schopen nahradit. Nejde ale o lehký úkol, a tak je zapotřebí vysoký výpočetní výkon.
Mít po ruce domácího robota, který by za nás zvládnul kromě jiného i vyžehlit, to je jistě lákavá myšlenka. Pro konstruktéry takového zařízení se ale jedná o nelehký úkol, však jak by měl takový robot spolehlivě pracovat s oblečením, správně ho rozložit a vyžehlit tak, aby je na jednu stranu nespálil a na druhou stranu na něm nezanechal pomačkané části? Musí jít tak o stroj, který bude schopen velice dobře rozpoznávat obraz a také bude manuálně velice zručný. K tomu mu má dopomoci kamera Microsoft Kinect, ale především pak výkonné GPU. Podívejme se tedy na to, co aktuálně vyvíjí Yinxiao Li na Columbia University.




Yinxiao Li už zveřejnil výsledky práce na robotickém žehlicím sluhovi na IEEE International Conference on Robotics, přičemž tomuto tématu se Li věnuje již přinejmenším tři roky. Společně s dalšími lidmi z univerzity přišel s procesem rozkouskovaným na čtyři části, které dají dohromady celou "žehlicí pipeline". V první fázi musí robot svou rukou sebrat kus oblečení a rozpoznat je. Pak je třeba toto oblečení správně rozprostřít na žehlicí plochu, ve třetím kroce nastane samotné žehlení a nakonec je oblečení složeno. Z košíku vypraného prádla by nám takový robot měl být schopen vytvořit úhledné komínky, které si už jen uložíme do skříně.





Vzhledem k tomu, jak rozmanité může být oblečení, musí být tento robot schopen je správně rozpoznat, takže zde nastupuje strojové učení, v němž mají právě především nová GPU Pascal vynikat. Robot už prošel dlouhou fází tréninku, v níž se toto postupně učil, aby byl vůbec schopen něco automaticky dělat. A právě moderní GPU mají už dostatek výkonu na to, aby byl s jejich využitím robot schopen pracovat v reálném čase. I když jak ukazuje následující video, zatím pracuje tempem přestárlého šneka, ale v tomto případě by mělo jít ještě o verzi, která nová GPU od NVIDIE ještě nevyužívá, však ta ještě oficiálně ani nebyla představena.


Yinxiao Li ale chce výkon GPU Pascal využít pro upgrade svého robota, který by tak měl pracovat mnohem rychleji, takže se mu snad nebude stávat, že se s položenou žehličkou na čas zamyslí, co by měl dělat dál. Jde ale především o to, že nová verze robota by měla mnohem rychleji rozpoznávat kusy prádla a správně je rozprostřít. Osobně bych ale chtěl vidět, jak se vypořádá s takovou košilí, neboť pokud by měl pracovat stylem jako doposud, výsledek by asi nevypadal pěkně.

Jenomže žehlicí robot není vyvíjen jako jednoúčelové zařízení. Jde také o studii, která přinese také užitečné informace o tom, jak mohou pracovat automatické systémy pracující s ohebnými a křehkými materiály, například s jídlem. Samotný Yinxiao Li už vývoj robožehliče přenechal svým kolegům a přešel k firmě Google a vývoji jejích autonomních vozů.

Zdroj: Hexus.net

reklama