reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zen má zelenou, Samsung rozjel výrobu 14nm LPP

22.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Zen má zelenou, Samsung rozjel výrobu 14nm LPP
Společnost Samsung oznámila, že rozjela výrobu počítačových čipů pomocí svého 14nm procesu LPP - Low Power Plus. Stalo se tak v souladu s tím, co bylo o 14LPP uvedeno v minulém roce a je to dobrá zpráva především pro AMD.
Výrobní proces 14nm LPP je pro společnost AMD naprosto zásadní. Vyvinula jej společnost Samsung, která jej poskytla také firmě GlobalFoundries a AMD spoléhá na to, že na tomto procesu postaví jednak své nové grafické čipy Polaris (chce ale pro některá GPU prý využít i 16nm proces FF+ společnosti TSMC) a 14nm budou také nové procesory Zen chystané na konec tohoto roku. Úspěšné rozjetí výroby pomocí tohoto procesu je tedy základním předpokladem toho, aby se AMD vymanilo ze ztrátového provozu a začalo opět zvyšovat své tržby a vydělávat na své dvě miliardy dluhů.





Samsung tedy již potvrdil, že rozjíždí výrobu 14nm LPP produktů ve velkém, čili jde o výkonné čipy na rozdíl od těch, které jsou již delší dobu vyráběny příbuzným procesem 14LPE (Low Power Early). V tomto případě jde třeba o mobilní čipy s nízkou spotřebou, ovšem to neznamená, že LPP nemůže být použit i pro ně. Právě v porovnání se 14LPE nový proces nabídne ještě vyšší energetickou efektivitu, a tedy lepší poměr výkonu a spotřeby.





Spuštění výroby pomocí 14LPP tedy znamená, že tento proces je již dostatečně vyspělý a jeho výtěžnost je taková, aby byl ekonomicky rentabilní. Samsung se tak otevře zakázkám ostatních firem, mezi nimiž bude i AMD, ale obvykle se dnes dává u nového procesu priorita mobilním čipům. Čili to, že Samsung odstartoval výrobu pomocí 14LPP, ještě neznamená, že začal vyrábět desktopové čipy pro AMD. Je tu ale také ještě GlobalFoundries se svými 14LPP kapacitami, ale o tom všem můžeme jen spekulovat, neboť samotné AMD ještě ani neprozradilo, kdo bude pro něj procesory Zen vyrábět (či kdo je již vyrábí). Nicméně můžeme také očekávat, že procesory Zen a nové Polarisy nebudou opožděny.

Zdroj: Benchlife.info
reklama