reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zhaoxin ukázal 8jádrový procesor x86 vyráběný 16nm technologií

26.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Zhaoxin ukázal 8jádrový procesor x86 vyráběný 16nm technologií
Intel a AMD nejsou jediné dvě firmy, které mohou nabízet na trhu procesory typu x86. Je tu i třetí, kterou dobře známe a ta ve spolupráci s čínskou vládou umožnila vznik procesorům Zhaoxin. 
Tou společností je samozřejmě VIA Technologies, která sama o sobě neovládá ani procento trhu s procesory x86, a tak se v přehledech vedle Intelu a AMD ani neuvádí. Pro žádnou z nich tak VIA není důležitá konkurence, ale ta společně s čínskou vládou pracuje na tom, aby se to alespoň právě v Číně změnilo.  
 
 
O procesorech Zhaoxin (v doslovném překladu bilión jader) rodiny Kaixian víme už od začátku tohoto roku a dle základních specifikacích je zřejmé, že ty nemusí být žádná ořezávátka. Však jde v případě nového modelu KX-6000 o osmijádrový čip pracující na 3 GHz a tvořený 16nm technologií FinFET. To ale není všechno. Důležitá je také podpora instrukcí a vůbec celá architektura. 
 
  Kaixian KX-5000
WuDaoKou
Kaixian KX-6000
LuJiaZui
Počet jader 4 - 8 až 8
L2 Cache 8 MB 8 MB
Takt až 2 GHz až 3 GHz
ISA x86-64
Instrukce SSE 4.2, AVX ?
APIC ano
Virtualizace VMX Technology (kompatibilní s Intel VT-x)
Monitorování teploty, ochrana proti přehřátí ano
Napájecí režimy C1, C2, C3, C4, P-State ?
Hardwarové šifrování Advanced encryption engine (ACE), SHA-1, SHA-256, SM3/SM4, Randomizer ?
Technologie zabezpečení TXT, EDB ?
iGPU DirectX 11.1, hardwarově akcelerované dekódování a kódování videa, výstupy DP, eDP, HDMI, D-Sub, maximální rozlišení 4K, až 3 připojené displeje ?
Pouzdro x-ball HFCBGA
37,5 x 37,5 mm
y-ball HFCBGA
37,5 x 37,5 mm
Výrobní proces TSMC 28 nm TSMC 16 nm FinFET
 
KX-6000 je tak nástupce modelu KX-5000, který byl právě představen na začátku tohoto roku a to šlo ještě o 28nm procesor vyráběný v TSMC. Nyní už jde o o 16nm technologii FinFET, která umožnila mimo jiné dosáhnout taktu 3 GHz, což na 8 jádrech není špatné, ale Intel a AMD umí lépe. 
 
O architekturách těchto čipů toho moc známé není, ale je zřejmé, že VIA umožnila využít instrukce, které podporují její samotné procesory x86, neboť Zhaoxin Kaixian jsou založeny na CPU VIA Isaiah. Procesorům Zhaoxin také nechybí ani virtualizační technologie kompatibilní s VT-x od Intelu (s moderní VT-d ale možná ne), engine pro hardwarové šifrování a i KX-6000 s architekturou LuJiaZui bude pravděpodobně mít integrované grafické jádro. To by mohlo podporovat již API DirectX 12 nebo alespoň Vulkan. Jak ale je z tabulky zřejmé, o novém procesoru toho zatím není moc známo. 
 
Architektura LuJiaZui má nabídnout o 25 % vyšší IPS než WuDaoKou a v případě vícevláknového výkonu rovnou o 40 % vyšší výkon, což je dané třeba vylepšeným předpovídáním větvení programů. Co se ovšem týče paměťového řadiče, ten zůstal dvoukanálový, ale s takovým si ostatně musí vystačit i aktuální procesory Ryzen nebo Core pro LGA 1151. 
 
 
Do databáze Geekbench se už také dostal jistý model KX-U5580, jenž sice má pracovat jen na taktu 1,8 GHz, ale ani tak nejsou uvedené výsledky úžasné a Intel s AMD se skutečně obávat nemusejí. Však i Core m3-7Y30 s TDP 4,5 W dosáhne kolem 3400 bodů v jednovláknovém testu a až 6800 bodů ve vícevláknovém. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama