reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zotac VR Go: herní počítač na záda míří do prodeje

4.12.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Zotac VR Go: herní počítač na záda míří do prodeje
Zotac byl jedním z prvních výrobců, který představil koncept herního počítače uloženého v batohu. Své využití najde především pro potřeby virtuální reality. Nyní se tento neobvyklý produkt dostává na americký trh a zrovna levný není.
Jak umožnit, aby se uživatel mohl s VR headsetem volně pohybovat po místnosti bez rizika zakopnutí o kabel či jeho zamotání? Buď si počkat na budoucí headsety, které už by mohly být bezdrátové, nebo si vzít počítač na záda, aby byla vzdálenost mezi oběma zařízeními co možná nejmenší. Naštěstí není nutné pro tyto účely vyrábět takové „batohové PC“ doma, několik výrobců už jej zařadilo do své nabídky, nebo to plánuje v blízké době. Americká společnost Zotac byla jedním z prvních, kdo představil koncept počítače pro virtuální realitu a letos v říjnu zveřejnil jeho finální podobu. V těchto dnech se novinka připomínající jetpack dostává na trh.





Jedná se vlastně o počítačovou skříň, kterou lze vložit do obalu s polstrováním a především popruhy, aby bylo možné pohodlně nošení na zádech jako batoh. Připraven je na HTC Vive, Oculus Rift a další headsety. Zároveň jej lze položit na stůl a používat ve formě klasického desktopu, přičemž všechny porty zůstanou přístupné. Hmotnost necelých 5 kg není nejvyšší, ale na dlouhé nošení to také není. Přitom s bateriemi to výrobce vymyslel velmi chytře. K dispozici jsou dvě baterie, každá o kapacitě 6 600 mAh, které je možné dobíjet externě ve speciálním doku a měnit dokonce při spuštěném systému. Teoreticky je tak možné hrát nonstop, aniž by bylo nutné Zotac VR Go připojovat k elektrické síti. Přesto je v základním balení zdroj, který umožní baterie dobíjet, když jsou vložené v počítači.

Uvnitř sestavy se nachází čtyřjádrový procesor Intel Core i7-6700T na architektuře Skylake, který běží na frekvenci až 2,8 GHz, respektive 3,6 GHz v turbo režimu. Procesoru dělá společnost grafická karta Nvidia GeForce GTX 1070. 16GB operační paměť DDR4-2133 rozšiřitelná maximálně na 64 GB a 240GB M.2 SATA SSD, přičemž druhý slot na disk zůstal neobsazen. Kombinace aktivního chlazení pomocí ventilátorů a pasivního odvodu tepla pomocí heatsink by měla zajistit, že batoh uživatele nebude pálit na zádech. Nesmí chybět Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 4.2, šestice portů USB 3.0, dvojice Gigabit LAN, samostatný audio vstup i výstup nebo čtečka SD karet. Výkon sestavy by měl stačit k připojení až čtyř externích monitorů, pro tyto účely počítač disponuje třemi konektory HDMI 2.0 a třemi DisplayPorty 1.3. Předinstalován je operační systém Windows 10 Home.





Zotac VR Go se začne velmi brzy prodávat na americkém trhu, a to s cenovkou 2 000 dolarů, v přepočtu více než 50 000 Kč bez DPH. Za netradiční provedení se zkrátka připlácí, neboť běžné herní PC s touto výbavou by bylo znatelně levnější. Na druhou stranu je však cena shodná s podobným zařízením MSI VR One, které už se dostalo do prodeje před pár týdny.

Zdroj: Liliputing.com, Techpowerup.com
reklama