reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI VR One: PC v batohu jako užitečná věc, nebo drahý špás?

10.11.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI VR One: PC v batohu jako užitečná věc, nebo drahý špás?
MSI odhalilo záměr dostat celý PC systém pro VR headsety do batohu už před Tokyo Game Show, kde byla prezentována už konkrétní představa. Nyní už MSI oznamuje, že jeho VR One vstupuje i na evropské trhy. Co nabídne?
V prvé řadě je třeba říci, že moderní svět virtuální reality neodstartoval podle představ, za což mohou především vysoké prvotní náklady a také aktuální nedostatek obsahu, ale to už jsme rozebírali. VR One od MSI je tak určen především pro ty, kteří opravdu nemají hluboko do kapsy a mohou si dovolit pořídit takto drahá a jednoúčelová zařízení. Ve skutečnosti jde totiž o desktopový počítač v batohu, který má řešit jeden nedostatek dnešních headsetů, a sice kabely. Ty musí spojovat headset na naší hlavě s počítačem, což VR One eliminuje. Ovšem už další generace VR headsetů má nabídnout i bezdrátový provoz, čímž by takové PC ztratilo smysl. A rovněž si lze těžko představit, že je využijeme jako desktop, pokud tedy nemáte rádi počítačové skříně ve tvaru osobního jetpacku.





Velká otázka spojená s MSI VR One se točí kolem napájení. Je jasné, že kdyby kabely od headsetu měl jen nahradit napájecí kabel, nemělo by celé toto zařízení vůbec žádný smysl. Do batohu s hmotností 3,6 kg a tloušťkou 54 mm se ale vejde i tenká a vyměnitelná baterie, v jejímž případě MSI garantuje 1,5 hodiny hraní v plné zátěži. S VR One se tak skutečně můžeme vydat, kam nás napadne, jen to chce mít zásobu náhradních baterií a pokud možno nechodit do skal.





MSI VR One je takový hybrid mezi notebookem a desktopem, a to jak provedením, tak specifikacemi. Využívá mobilní, ale vysoce výkonný procesor Core i7-6700HQ (4 jádra, HT, 2,6 až 3,5 GHz) nebo Core i7-6820HK (4 jádra, HT, 2,7 až 3,6 GHz). Dále grafiku GeForce GTX 1060 6GB nebo GTX 1070, 16 GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD (512GB u verze s GTX 1070) a dále rozhraní HDMI, Mini DisplayPort, Thunderbolt 3, 4x USB 3.0, audio konektory, DC výstup pro napájení HTC Vive, a to vše na vrchní části batohu, jak ukazuje fotografie. Samozřejmostí je Wi-Fi generace AC a systém Windows 10. Celkové rozměry jsou 292 x 409 x 54 mm a v balení dostaneme také 90cm kabel HDMI a další také zkrácené kabely USB 3.0 plus 12V napájecí pro HTC Vive.





Výrobce slibuje, že se nám při hraní nebudou od tvořeného tepla potit záda a že chlazení bude tvořit hluk menší než 40 dBA. Prodávat se také budou potřebné extra baterie a samostatná nabíječka pro čtyři takové. MSI neprozradilo ceny, ale už i do našich obchodů se dostaly obě verze, a to slabší MSI VR ONE 6RD za 45 tisíc s daní a silnější MSI VR ONE 6RE za 65 tisíc.

Zdroj: MSI
reklama