reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD opravdu přichystalo 32jádrové Threadrippery

6.6.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD opravdu přichystalo 32jádrové Threadrippery
Intel už na Computexu stihl představit své 28jádrové procesory Core patřící mezi HEDT modely. Mohli jsme se tak ptát, zda chce firmě AMD utéct a ukázat jí, kdo je dominantním výrobcem x86 procesorů, nebo tu je jiný důvod. 
V Intelu se tak evidentně moc dobře vědělo o tom, co si AMD chystá za druhou generaci procesorů Ryzen Threadripper. Ty totiž byly vyvinuty jako upravené procesory EPYC, jež se skládají ze čtyř čipů Zeppelin pospojovaných pomocí sběrnice Infinity Fabric, jenomže Threadrippery dosud měly dvě z těchto jader pouze jako atrapy vyplňující prostor mezi substrátovou destičkou a heatspreaderem, aby nehrozila jeho deformace vlivem přítlaku chladiče. Stačilo tak, aby AMD tyto atrapy vyměnilo za fungující jádra, a počet jader se může ihned ze 16 zvednout na plných 32. 
 
Jim Anderson s novými Threadrippery
 
V minulém roce jsme často s využitím poučných videí overclockera der8auera probírali, co se to vůbec schovává pod pokličkou procesorů Threadripper a do jaké míry jsou si podobné s procesory EPYC. Tato už téměř obsese dospěla i k "vařicímu" testu i ke zrentgenování procesorů. Ukázaly se rozdíly mezi Threadrippery a EPYC, i když ty neukázaly nic konkrétního. 
 
Nicméně bylo jasné, že kdyby AMD chtělo, mohlo by na trh dostat Threadrippery s až 32 jádry, což se nyní stalo. Tak jednoduché, jako vyměnit procesor na stávající desce to ale nebude.
 
 
Ve třetím kvartálu se tak dočkáme 2. generace Threadripperů založených na 12nm procesu, které nabídnou 32 fyzických a 64 logických jader (popřípadě 24/48 a 28/56). Je tak zřejmé, že ty už využívají čtyři jádra Zeppelin, ovšem to také znamená, že už nebudou mít "jen" 4 paměťové kanály, ale rovnou 8. Pro takové procesory se sice bude moci i nadále použít patice TR4, ovšem desky budou muset být připraveny právě pro osm kanálů a obsahovat osm či šestnáct paměťových slotů. 
 
Lze očekávat tedy novou vlnu desek, jež by si mohly zachovat kompatibilitu s Threadrippery první generace, ale druhou generaci na starších deskách nerozjedeme. Nicméně AMD nejspíše představí také druhou generaci Threadripperů s max. 16 jádry, které by už na starších deskách fungovat mohly a měly. Všechny modely druhé generace pak nabídnou to, co i nové Ryzen, a sice lepší škálování taktů pomocí Precision Boost II a XFR 2.0. 
 
Už je tedy jasné, proč Intel představit 28jádrové HEDT CPU, čili Skylake XCC (eXtreme Core Count). To přijde na trh až v posledním kvartálu, takže stejně jako před rokem se nebude na náskok soupeře dotahovat AMD, ale Intel. 
 


reklama