reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper ve vařicím testu: které čipy jsou aktivní?

5.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Threadripper ve vařicím testu: které čipy jsou aktivní?
Der8auer nedávno poslal procesory AMD Threadripper i EPYC pod rentgen, aby se podíval na to, jaké jsou mezi nimi rozdíly. Nyní se zaměřil na samotný Threadriper, aby zase zjistil, zda o jeho aktivních jádrech AMD říká pravdu. 
Pochopitelně nás napadne, proč by AMD mělo lhát ve svém vyjádření, že v procesorech Threadripper jsou aktivní dvě jádra a ta jsou umístěna diagonálně. AMD tím sledovalo především to, aby byly čipy jako zdroje tepla lépe rozloženy, čili aby nebyly hned vedle sebe a rozváděly teplo do větší plochy heatspreaderu. 
 

 
Der8auer, který nám nedávno procesory Threadripper a EPYC nechal zrentgenovat, chtěl nejdříve k ověření rozložení čipů v Threadripperu použít kvalitní infračervenou kameru. I její zapůjčení na jediný den je ale poměrně drahé a kamera by ani nemusela přinést uspokojivé výsledky vzhledem k tomu, jak tlustý je měděný heatspreader procesoru. Bez tohoto heatspreaderu by se zase procesor mohl po zapnutí velice rychle uvařit. A pokud by nemusela ani kvalitní IR kamera ukázat uspokojivé výsledky, pak použití teplotních čidel by těžko poskytlo lepší výsledky. 
 
Na pomoc tak přišla speciální kapalina pro chladicí systémy, a sice 3M Novec 7100 (C4F9OCH3), kterou der8auer použil už dříve pro zcela ponořený systém. Využil ji v podstatě stejným způsobem, a to s využitím dříve upraveného heatspreaderu, který měl vyřezané otvory nad čipy procesoru. Myšlenka byla prostě taková, že od aktivních jader ponořeného procesoru půjdou bublinky. 
 
 
To se také stalo, takže na obrázku i videu (po 5. minutě stopáže) lze jasně vidět, že bublinky se tvoří pouze nad dvěma diagonálně umístěnými čipy. Bylo nutné k tomu tento procesor také zatížit, což zařídil BIOS, do nějž stačilo vstoupit. 
 
 
Pak přišel na řadu také procesor EPYC, který byl použit už dříve v samotné desce (viz EPYC v desce pro Threadripper). EPYC však v dané desce nepracuje korektně a počítač nedokáže projít svým POST, takže se neustále restartuje a procesory se nezatíží tak, aby se tekutina nad nimi začla vařit. Proto posloužila tepelná sonda, která odhalila, že všechny čtyři čipy procesoru se zahřívají. 


reklama