reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zvyšuje svůj podíl na trhu s CPU, Intel s cenami nehýbe

15.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD zvyšuje svůj podíl na trhu s CPU, Intel s cenami nehýbe
AMD se s námi podělilo o čísla firmy Mercury Research, která hovoří o podílu jeho procesorů na trhu s desktopovými, mobilními a serverovými procesory. Do těch ovšem ještě nestačila zasáhnout 7nm generace. 
Máme tak tady jednak tabulku ukazující posledních pět kvartálů, z nichž AMD může mít radost, i když je otázka, zda si samo nepředstavovalo rychlejší růst na trhu. Ovšem můžeme předpokládat, že nová generace 7nm procesorů tento růst jen urychlí, a to v oblastech desktopů a serverů.  
 
 
AMD přitom v prvním letošním kvartále mezi servery ztratilo, ale nyní svou ztrátu dohnalo a přidalo oproti závěru předchozího roku ještě dvě desetiny procenta navíc. Mezi desktopy podíl stagnoval, což je celkem pochopitelné, když se už čekalo na nové 7nm Ryzeny a pak tu máme vytrvalý růst mezi notebooky, který je nejsilnější. Notebooky se už dávno prodávají ve větších počtech v porovnání s desktopy, i když na tom z hlediska procentuálního podílu nezáleží, ovšem zde také AMD mělo co dohánět, a růst na tomto trhu je tak velice důležitý. 
 
Uvidíme tak, co s čísly za aktuální kvartál udělají procesory Ryzen 3000, které se v maloobchodě prodávají jako housky, vedle nichž tu jsou už také EPYC 7002 a o ty je také velký zájem. Nicméně malobchodní prodej komponent není tak důležitý v konečných číslech a také rozhodně nemáme údaje o oblibě procesorů ve všech zemích. Japonští a Němečtí koncoví zákazníci ale zcela jistě preferují Ryzeny. 
 
A na druhou stranu, Intel by měl mít v tomto kvartálu už víceméně vyřešeny své problémy s nedostatkem 14nm čipů, což bude fungovat jako protiváha pro 7nm procesory AMD. Dosud si tak Intel rozhodně nemohl stěžovat na odbyt a snažil se jej všemožně pokrýt a ačkoliv se objevovaly informace o tom, že jej AMD svými novými produkty donutí zlevňovat, bylo zřejmé, že to se těžko stane. 
 
 
Nyní to máme potvrzeno v tabulce, která ukazuje oficiální ceny procesorů Intel za květen a srpen. Hledat v ní nemusíte nic, protože částky se vůbec nikam nepohnuly a také proč by měly, když je stále velký zájem a také zlevňování nyní by znamenalo stahování kalhot daleko před brodem, neboť ještě není vůbec jasné, jak nástup 7nm AMD změní či nezmění trh. 
 
AMD ještě čeká vypuštění 16jádrového Ryzenu, přičemž Intel může reagovat procesorem Core i9-9900KS, jejž označí za světově nejvýkonnější herní CPU a bude mít nejspíše pravdu. Pak už budeme čekat na generaci Comet Lake s až 10 jádry (opět 14nm) a někdy za rok snad nastoupí už 7nm+ procesory AMD Zen 3. Nůžky se tak opět možná rozevřou, co se týče cen a vícevláknového výkonu, ovšem nelze čekat, že takty příštích Ryzenů vystřelí do nebe a je pravděpodobné, že Intel si se stále konkurenceschopným 14nm procesem v desktopech vystačí ještě dva roky. Ale to je jen má projekce, takže uvidíme. 
 


reklama