reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS chystá desky s X590 a X599, nové Threadrippery jsou na cestě

31.7.2019, Jan Vítek, aktualita
ASUS chystá desky s X590 a X599, nové Threadrippery jsou na cestě
Nyní si už můžeme být téměř jisti, že AMD v dohledné době vyšle na trh nové procesory Threadripper. K dosavadním indiciím se nyní přidává i zpráva serveru VideoCardz o chystaných deskách Asus s X590 a X599. 
O čipové sadě X599 jsme ostatně slyšeli už dříve, kdy se začalo proslýchat, že si AMD přece jen asi chystá na letošek 7nm Threadrippery. Tyto procesory na jaře vypadly z roadmapy, takže by se dalo uvažovat o jejich zrušení či o pozdějším nástupu. Následně přišel server Digitimes s informací, že AMD i Intel si na říjen chystají nové hi-end procesory, z čehož šlo chystaný 16jádrový Ryzen 9 vyloučit, protože ten už byl tehdy známý a AMD oficiálně potvrdilo, že přijde v září.
 
Poté ještě začaly prudce klesat ceny starších procesorů Threadripper se spíše menším počtem jader a i když to lze přisuzovat i nástupu 12 a 16jádrových procesorů Ryzen 9, je celkem zřejmé, že se něco chystá. 
 
  
Nyní to prostřednictvím serveru VideoCardz potvrzuje Asus, jehož zaměstnanci se z interních zpráv měli dozvědět, že se chystají nové modely desek.
 
Zmíněny byly konkrétně PRIME X590-PRO a ROG STRIX X590-E, čili desky s čipsetem X590. A teď je tu otázka, co ten bude zač vedle X599. I dříve se totiž spekulovalo o čipsetech X390 a X399 a jak dnes dobře víme, nakonec přišel jen X399 jako původní a dosud jediný čipset pro procesory Threadripper. 
 
Pak tu jsou starší spekulace z jiného soudku, a sice že nastoupí čipsety X590 a X570 pro desktopové Ryzen, přičemž X570 měl ještě využívat rozhraní PCIe 3.0 a X590 už novější PCIe 4.0. To opět neodpovídá skutečnosti, neboť X570 již podporuje PCIe 4.0 a vedle toho jsou stále aktuální sady série 400. 
 
VideoCardz uvádí, že čipset X590 by mohl být spojen s nástupem procesoru Ryzen 9 3950X se šestnácti jádry, ovšem k tomu bych se osobně stavěl skepticky, respektive bych nadhodil otázku, proč by tomu tak vůbec mělo být a co jiného či co navíc by X590 oproti X570 vůbec přinesl. Ale uvidíme, třeba je odložený nástup zmíněného procesoru důsledkem (i) něčeho jiného, než toho, co stojí za aktuálním nedostatkem 12jádrových Ryzen 9 3900X
 
A co zmíněný X599? Na jeho nástup ukazuje potvrzení toho, že se chystá deska Asus ZENITH II EXTREME. Původní ZENITH je založen na čipsetu X399, takže pokud si Asus chystá nástupnický model desky, o ničem jiném než o nové platformě se dnes už nedá uvažovat. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama