reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australský hacker rozjel Doom na traktoru John Deere

17.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Australský hacker rozjel Doom na traktoru John Deere
Traktory John Deere překvapivě často plní stránky technologických médií kvůli softwarovým zámkům a jejich přístupu k právu na opravu. Australskému hackerovi se ale ochranu povedlo obejít a na displeji traktoru rozjel tradiční střílečku Doom.
S traktory John Deere se na stránkách SHW nesetkáváme poprvé. Bylo to nejen kvůli autonomnímu řízení, ale také kvůli tzv. právu na opravu. Výrobce je známý svým nepřátelským přístupem k neautorizovaným zásahům, opravy tak musí provádět výhradně výrobce (a to někdy i takové, které by ve stejné kvalitě zvládl sám uživatel) a využívá se zde softwarových zámků. Australský hacker a bezpečnostní výzkumník s přezdívkou Sick Codes ve spolupráci s modderkou známé střílečky Doom Skelegant dokázal rozběhat tematickou verzi této hry na displeji traktoru.
 
 
Svůj výsledek prezentoval na hackerské konferenci Def Con v Las Vegas. Celý proces trval několik měsíců, kdy se mu nejprve povedlo provést jailbreak systému a s trochou znalostí elektroniky a práce s pájkou se dostat k root přístupu k operačnímu systému Wind River Linux 8 běžícímu na SoC NXP I.MX 6 (ARM) v traktoru John Deere 4240. Našel zde např. 1,5 GB dat obsahující logy toho, co se dělo s traktorem. Tento hack mu dovolil obejít ochranu traktorů a umožnit provádět případné neautorizované zásahy do systému. Spolu s modderkou Skelegant pak vyvinuli speciální verzi Doomu, kde protivníky "kosil" traktorem a hra se odehrávala v poli kukuřice.
 
Pokud jde o přístup společnosti John Deere k neautorizovaným opravám, ta v březnu slíbila, že rozšíří možnosti vlastních oprav a přístupu ke svému diagnostickému softwaru uživatelům (u elektroniky něco podobného ohledně nabídky servisních nástrojů a potřebného HW učinil např. Apple nebo Samsung). Ostatně minimálně na evropském trhu budou společnosti něco takového muset patrně činit čím dál častěji, neboť právo na opravu je jedním z mnoha cílů (jinak nenáviděného) Green Dealu. Softwarové zámky v traktorech John Deere se projevily i nedávno, kdy v rusko-ukrajinském konfliktu měla skupina ruských vojáků ukrást ukrajinské traktory, které jim pak výrobce na dálku vypnul. To ale může být rizikem zase na opačnou stranu, kdy se výrobci může nelíbit chování některého jeho zákazníka.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama