reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple spouští možnost opravit si svůj iPhone, velké úspory ale nečekejte

3.5.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple spouští možnost opravit si svůj iPhone, velké úspory ale nečekejte
Dlouho se čekalo na to, až Apple dovolí i uživatelům provádět si na svých telefonech opravy jako výměnu displeje, baterie nebo fotoaparátu. V USA se tento projekt právě rozjíždí, ale nečekejte, že by to bylo výrazně levnější než zásah v servisu.
Právo na opravu je velkým tématem a dokonce i společnost Apple přistoupila k tomu, že uživatelům umožní provádět na svých produktech opravy. Program Self Service Repair prozatím běží v USA, nicméně společnost by ho do konce roku chtěla uvést i v Evropě. Stále však doporučuje provádět opravy raději v autorizovaném servisním středisku, které má adekvátní nástroje i obvykle větší zkušenosti. Apple nicméně nabízí nejen díly pro telefony iPhone, ale i tyto nástroje. Pokud byste si chtěli vybavit dílničku pro opravy a mít všechny nabízené nástroje pro všechny podporované typy iPhonů, měli byste počítat se čtyřmístnou částkou v dolarech.
 
Apple iPhone
 
Pokud jde o díly na iPhone, pak neočekávejte zásadně nižší cenu než v servisu. V podstatě díly na opravu stojí stejně jako autorizovaná oprava (alespoň v USA), takže to v zásadě nedává moc smysl až na jeden detail. Zašlete-li zpět původní díly, třeba vysloužilou baterii, Apple vám vrátí kredit, a to se pak už dostáváme na zajímavější částky. Např. baterie pro veškeré iPhony 12 a 13 od mini až do Pro Max vyjde na 69 USD, nicméně za vrácení té původní vám bude odečteno 24,15 USD. Celková částka se tak dostane na 44,85 USD. iPhone SE (2022) je v tomto o něco levnější, tam baterie stojí 49 USD a vrácená částka je téměř stejná jako v předchozím případě, takže její výměna vyjde pouze na 24,99 USD. Tímto počet podporovaných iPhonů zatím končí.
 
Apple Repair Kit
 
Nekončí tím ale nabídka dílů. Apple nabízí také spodní reproduktor (38,35 USD), modul fotoaparátu (111,75 USD za jednomodulovou verzi pro SE i třímodulovou pro 13 Pro, vrací 52,5 USD), displej (128,44 až 309,96 USD, vrací 33,6 USD) nebo Taptic Engine (38,35 USD, pro SE za 53,1 USD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama