reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar oficiálně nabízí PCIe 4.0 na deskách s AMD 400 Series

19.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Biostar oficiálně nabízí PCIe 4.0 na deskách s AMD 400 Series
AMD by se rádo zasadilo o to, aby starší desky s čipsety sérií 400 nebo dokonce 300 nenabízely žádnou formu podpory rozhraní PCI Express 4.0. Výrobci desek si to ale rozhodně nemyslí a mezi ně nyní patří i Biostar.
Výrobci základních desek mají obvykle zájem na tom, aby je zákazníci vnímali pozitivně a staví se proti rozhodnutím, které obvykle činí Intel, ale nyní i AMD. V případě Intelu jde o kompatibilitu mezi deskami a procesory různých generací, což si můžeme připomenout aktualitou o Asusu. Tato firma se nechala slyšet, že kdyby Intel skutečně chtěl, mohly by být desky s čipsety série 200 kompatibilní s procesory Coffee Lake. Nicméně Intel nechtěl a výrobcům desek v tom zabránil, přičemž zde může jít v podstatě o to samé, co nyní v případě firmy AMD a PCIe 4.0. 
 
 
 
Co se týče Intelu, ten přišel s novou verzí patice LGA 1151, která vyhradila více pinů pro napájení nových procesorů, přičemž Asus nesouhlasil s tím, že by na to starší desky nestačily. Intel zase nesouhlasil s tím, aby byla zajištěna podpora nových procesorů, která by nemusela být plošná, čili nebylo by zaručeno, že by s těmito procesory mohly fungovat všechny starší desky. 
 
AMD nyní po výrobcích desek chce, aby na starších modelech, čili na čemkoliv, co nenese čipset X570, rozhraní PCI Express 4.0 nenabízeli, protože nelze garantovat širokou jeho podporu na všech deskách. Samo AMD se také chce v rámci budoucích verzí mikrokódů zasadit o to, aby to nebylo ani možné a zatím není jasné, zda výrobci desek budou moci dané opatření obejít. 
 
Nyní má AMD spíše problém s tím, aby poskytlo verzi mikrokódu, která už umožní spustit hru Destiny 2 a přitom nebude sama způsobovat potíže. Deaktivace rozhraní PCIe 4.0 by mohla dorazit později, nicméně do té doby je tu vedle jiných také společnost Biostar, která na svých starších deskách rozhraní PCIe 4.0 aktivovala. 
 
Jedná se o modely s čipsety AMD X470 a B450 a uživatel k tomu bude potřebovat pouze nový BIOS. Ten umožní obvyklou věc, a sice využít nové rozhraní na prvním slotu PCIe x16 a pak na prvním M.2 NVMe, protože tyto dva jsou napojeny přímo na patici, a tedy procesor. Jedná se například o modely B450MH, B45M2, X470GT8 nebo X470GTN. 
 


reklama