reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Broadcom má smůlu, Trump zablokoval akvizici Qualcommu

13.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Broadcom má smůlu, Trump zablokoval akvizici Qualcommu
Jednostranné námluvy Broadcomu, který se snažil po dobrém, i po zlém koupit americký Qualcomm, skončily. Není ani třeba čekat na rozhodnutí komise CFIUS, neboť se do věci vložil sám Donald Trump, který akvizici zablokoval. 
Ještě na začátku minulého týdne to bylo s Qualcommem nahnuté, neboť Broadcom chtěl využít jeho setkání s akcionáři k dosazení vlastních lidí do vedení firmy. Začalo ale vyšetřování ze strany Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), které měl podnítit sám Qualcomm a tato komise pro zajištění potřebného času nařídila odsunout zmíněné setkání alespoň o měsíc. 
 
 
Broadcom to označil za zoufalou taktiku, ovšem ukázalo se, že ta byla účinná. Z komise se začaly ozývat hlasy o potenciálním narušení bezpečnosti i konkurenceschopnosti USA a také se poukazovalo na praktiky firmy Broadcom, která využívá nově získané firmy jako dojnou krávu. Qualcomm je přitom společnost mohutně investující do výzkumu a vývoje, což by bylo pod taktovkou Broadcomu zřejmě značně omezeno.
 
Nakonec byl zmíněn i samotný Intel, který se dle fám chystal k akvizici Broadcomu, pokud by ten nakonec přeci jen na Qualcomm dosáhl. Nyní jsou ale už tyto úvahy bezpředmětné, pokud tedy Intel nebude mít zájem o Broadcom i tak, protože americký prezident Donald Trump zasáhl se slovy: "Existuje přesvědčivý důkaz, který mě ujistil o tom, že Broadcom by podnikl kroky, které by narušily národní bezpečnost Spojených států". 
 
Zároveň s tím Donald Trump včera podepsal výnos, kterým akvizici Qualcommu firmou Broadcom zakázal, přičemž podklady pro toto rozhodnutí mu měla poskytnout právě CFIUS. Zástupci Broadcomu se už nechali slyšet, že jsou tímto výnosem šokováni a nemohou mu uvěřit. Uvedli také, že silně nesouhlasí s tím, že by akvizice Qualcommu měla zvyšovat obavy o národní bezpečnost. Samotný Qualcomm se naopak obrnil a zatím nic z toho nekomentoval. 
 
 
Z pozice prezidenta Trumpa ale nejde o první podobný výnos. Od svého nástupu už stihl "sestřelit" asi deset podobných obchodů, kdy šlo většinou o původem čínské firmy, jež se snažily koupit americké hi-tech společnosti. Nikdy ale nešlo o tak velký obchod jako v případě Qualcommu, jak ukazuje přiložená tabulka. 
 
Zdroj: Bloomberg


reklama