reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snahy o akvizici Qualcommu pozdrží vyšetřování, Broadcom mluví o zoufalé taktice

6.3.2018, Jan Vítek, aktualita
Snahy o akvizici Qualcommu pozdrží vyšetřování, Broadcom mluví o zoufalé taktice
Sága akvizice firmy Qualcomm ze strany Broadcomu pokračuje. Nedávno jsme se dozvěděli, že Qualcomm měl přeci jen začít o nabídce uvažovat, pokud bude cena odpovídat, ovšem to mohl být jen zastírací manévr.
Dlouhodobý postoj zástupců firmy Qualcomm totiž je, že o nabídce firmy Broadcom na akvizici nechtějí ani slyšet. Odmítli již dvě nabídky vysoce překračující sto miliard dolarů a Broadcom nato ohlásil, že se uchýlí ke strategii nepřátelského převzetí firmy. Poté však Qualcomm alespoň naoko otočil a ohlásil, že je ochoten jednat o ceně, ovšem už tehdy se mluvilo o tom, že se do věci vloží americká Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). 
 
 
Ta by mohla zcela překazit plán Broadcomu, který cílil na dnešní setkání akcionářů Qualcommu, kde se měl právě odehrát pokus o nepřátelské převzetí firmy, a to právě oslovením samotných akcionářů, s jejichž pomocí by Broadcom dosadil do představenstva Qualcommu své lidi, a to rovnou šest, přičemž představenstvo má jedenáct členů. Noví zástupci by tak sami o sobě dokázali odhlasovat schválení akvizice. CFIUS ale mezitím spustila vyšetřování. 
 
Dle agentury Bloomberg se zástupci firmy Broadcom domnívají, že Qualcomm se sám dobrovolně zasadil o to, aby CFIUS spustila vyšetřování, což měli označit za bláznivý a zoufalý akt. Dle nejnovějších zpráv komise nařídila Qualcommu, aby své setkání s akcionáři odložil alespoň o měsíc, aby byl prostor pro vyšetřování. Odborníci si přitom nedokáží vybavit jiný případ, kdy by se CFIUS vložila do procesu spojení dvou firem, který ještě ani nebyl dohodnutý, natož do takového, který zahrnuje evidentně znesvářené strany. 
 
Akcionáři Qualcommu by se tak měli setkat nejpozději 6. května, do kdy bychom měli i znát rozhodnutí CFIUS, zda vůbec spojení obou velkých firem umožní. Jak už bylo mnohokrát řečeno, tím by totiž americký Qualcomm s celým svým duševním vlastnictvím přešel do vlastnictví singapurského Broadcomu. 


reklama