reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Coffee Lake na starších čipsetech přeci jen fungují, ovšem bez úprav to nejde

5.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Coffee Lake na starších čipsetech přeci jen fungují, ovšem bez úprav to nejde
Další důkaz toho, že nekompatibilita mezi staršími deskami s čipsety 100 Series a procesory Coffee Lake je spíše jen umělá, přinesl jistý přispěvatel na serveru Baidu. Ten dokázal zkombinovat procesor Core i3-8350K a desku MSI Z170A Xpower Titanium. 
Intel se před nástupem procesorů Coffee Lake na trh netajil s tím, že ty nebudou pracovat na deskách s čipsety 100 Series, a tedy ani se staršími, i když jsou stále určeny pro patici LGA 1151. My už navíc víme, že čipset Z270 je v podstatě jen přeznačený Z170, neboť oproti němu nenabízí nic podstatného navíc. Intel však trošku předělal pinovou konfiguraci procesorů Coffee Lake, které však měly jen aktivovány některé rezervní piny pro účely dodatečného napájení. Nicméně výrobci už potvrdili, že kdyby Intel chtěl, mohli bychom Coffee Lake na starších deskách klidně využívat a nyní tu máme další důkaz toho, že to opravdu jde. 
 
Můžeme tak říci, že tato nekompatibilita je spíše jen uměle vyvolaná ve snaze donutit uživatele koupit si nové desky. Je zřejmé, že dodatečné napájecí piny mohou poskytnout vyšší stabilitu, ovšem to platí spíše pro přetaktování, neboť Coffee Lake a Kaby Lake mají velice podobná TDP, která se liší pouze o 4 W v případě nejvýkonnějších Core i7. 
 
 
Jak ukazuje první screenshot, na desce MSI Z170A Xpower Titanium skutečně pracoval nový Core i3-8350K, čili odemčený čtyřjádrový procesor, který je v akutální nabídce díky těmto svým vlastnostem velice zajímavá volba. 
 
 
Nejde však o jednoduchou modifikaci, kterou je nutno pro zprovoznění tohoto procesoru na starší desce provést. Dle dostupných informací zahrnuje modifikace BIOSu a jeho procesorového mikrokódu, přičemž dosud nebylo dosaženo stoprocentní kompatibility, což se projevuje nefunkčním integrovaným grafickým čipem a nedosažitelným primárním slotem PCI Express. To tak nedává k dispozici zrovna funkční počítač, když je nutné využít grafickou kartu a ještě k tomu ji nelze napojit přímo na PCIe linky procesoru. 
 
 
Je ale vidět, že to jde, ale neočekávejme, že brzy budou houfně k dispozici modifikované BIOSy. To by je někdo musel ručně upravovat pro každou desku zvlášť a jejich výrobci to rozhodně nebudou, neboť nemohou. 
 
Ve světle toho si můžeme připomenout, že AMD slibuje, že aktuální patice AM4 tu zůstane alespoň do roku 2020 a také už byla potvrzena kompatibilita dnešních desek s chystanými procesory Ryzen série 2000. 
 
reklama