reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 76 přichází s vylepšenou správou hesel

5.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Firefox 76 přichází s vylepšenou správou hesel
Mozilla dnes vydala Firefox ve verzi 76, který přináší hlavně vylepšení pro správce hesel Lockwise. Nově tento nástroj upozorní uživatele na uniklá hesla a doporučí jejich změnu, posílena byla také ochrana uložených hesel.
Řada vývojářských týmů se kvůli koronavirové krizi dostala do problémů a platí to také pro velké korporáty jako Microsoft nebo Google. Druhá jmenovaná společnost dokonce na krátký čas pozastavila vývoj svého internetového prohlížeče Chrome a později jej obnovila, i když s upraveným plánem. Verze 81 byla opožděna a verzi 82 vývojáři zcela přeskočili, takže k uživatelům dorazí rovnou Chrome 83. Mozilla od počátku avizovala, že žádná zdržení neočekává a hodlá zachovat termíny aktualizací stanovené na rok 2020. Zaměstnanci i spolupracovníci jsou zvyklí pracovat v různých časových pásmech a testovat program na vzdáleném hardwaru, proto omezení vyplývající z pandemie COVID-19 neznamenají žádné výraznější překážky.
 
 
Připomeňme, že Mozilla letos výrazně zrychlila aktualizace Firefoxu – nová verze tedy vyjde každé čtyři týdny místo původních šesti až osmi týdnů. Po dubnovém Firefoxu 75, který přinesl vylepšený adresní řádek a také začal sbírat data o nastavení výchozí prohlížeče ve Windows, je tedy načase přivítat Firefox 76. Novou verzi si mohou od dnešního dne stáhnout majitelé počítačů s operačními systémy Windows, Mac nebo Linux. Nejvíce změn přináší aktualizace pro správce hesel Firefox Lockwise, který umožňuje generovat, ukládat a chránit hesla pro přihlašování k internetovým stránkám. V nejnovější verzi prohlížeče vás nástroj upozorní, pokud se některé z uložených hesel objevilo v databázích uniklých hesel. Varování se objeví také v případě, že byl některá z webových stránek napadena a došlo tedy k úniku vaší kombinace přihlašovacího jména a hesla.
 
Mozilla uživatele ujišťuje, že samotný prohlížeč nemá přístup k jejich heslům, dochází totiž jen k automatickému porovnávání zašifrovaného seznamu hesel s uniklými informacemi o webových stránkách. Ikona varující uživatele se objeví vedle adresy navštěvovaného webu a všechny informace lze nalézt také přímo v ovládacím panelu nástroje Lockwise. V případě uniklého hesla je samozřejmě uživatelům důrazně doporučeno, že by si na všech dotčených stránkách měli změnit přihlašovací údaje. Při vymýšlení bezpečných hesel navíc uživateli pomůže generátor, který kombinuje písmena, čísla a speciální znaky. Heslo potom samozřejmě uloží do databáze, aby si jej uživatel nemusel pamatovat. Tato funkce je ve Firefoxu dostupná už nějaký čas, ale nyní se možnost generování hesel rozšířila na více webových stránek.
 
Poslední změna týkající se nástroje Lockwise přináší lepší zabezpečení uloženým heslům. Pokud si totiž uživatel otevře ovládací panely a bude si chtít některé heslo zobrazit či zkopírovat, bude nově vyžadováno přihlášení k operačnímu systému. Kromě toho Firefox 76 obsahuje spoustu drobnějších vylepšení, oprav chyb, bezpečnostních záplat i změn pro vývojáře. Za zmínku stojí třeba režim Picture-in-Picture, při jehož používání lze nyní dvojitým kliknutím na zmenšené okno roztáhnout video na celou obrazovku (a naopak). Firefox nyní podporuje Audio Worklets, tedy objekty umožňující komplexnější zpracování zvuku (např. při používání VR nebo hraní her v prohlížeči). Díky tomu lze nyní provádět hovory přes službu Zoom ve Firefoxu, aniž by bylo nutné stahovat další software.
 
Zdroj: Mozilla.org (1, 2)


reklama