Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google se odvolává proti rekordní pokutě 2,42 mld. eur

13.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Google se odvolává proti rekordní pokutě 2,42 mld. eur
Google se v tomto červnu stal terčem Evropské komise, která této firmě udělila dosud nejvyšší pokutu ve své historii, a to 2,42 miliardy eur, čili v přepočtu přes 63 miliard korun. Google se tak nyní zcela nepřekvapivě odvolal. 
Taková pokuta by samozřejmě bolela jakoukoliv společnost a že Google se rozhodně dá považovat za (technologického) giganta. Důvod udělení tak vysoké pokuty jsme se dozvěděli už na konci června, takže pro zopakování, šlo o údajnou manipulaci s výsledky vyhledávání produktů k prodeji ve prospěch služby Googlu, a to konkrétně jeho Shopping porovnávající ceny zboží na trhu.
 
 
Jde přitom o rozhodnutí, za nímž stojí dlouhá práce s přezkoumáváním vyhledávacích dotazů, která trvala celých sedm let. Google tak měl zneužít svého dominantního postavení na trhu s vyhledávači, aby upřednostnil své služby a poškodil konkurenci jako třeba britský porovnávač cen Foundem. 
 
Evropská komise také pohrozila, že pokud Google s takovými praktikami do 90 dnů nepřestane, hrozí mu další pokuty ještě nad rámec už tak obří částky. Je zajímavé, že Google slíbil dodržení stanovených požadavků. 
 
Google se  tak už dle The Inquirer rozhodl, že se proti rozhodnutí Evropské komise odvolá, ale více se zatím nedozvíme. Můžeme ale očekávat, že celý proces bude trvat roky, však dosud trvá i proces s firmou Intel, která dostala od stejného orgánu už v roce 2009 pokutu 1,06 miliardy eur a nyní má šanci díky vrácení případu k přezkoumání nižší soudní instancí zcela zvrátit původní rozhodnutí. 
 
Zdroj: The Inquirer