reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty Intelu budou v roce 2020, a to i pro hráče

13.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Grafické karty Intelu budou v roce 2020, a to i pro hráče
Už víme, že Intel chce proniknout na trh čipů pro grafické karty a konkurovat tak AMD a Nvidii. Nyní sám CEO společnosti potvrdil, že se tak stane v roce 2020. Raja Koduri, kterého Intel přetáhl v minulém roce, tak bude mít co dělat.
Společnost Intel koncem minulého přetáhla z AMD Raju Koduriho, který byl šéfem divize pro grafické čipy Radeon. Později přetáhl i Jima Kellera, který stojí za Ryzenem a Chrise Cooka. Tolik významných lidí dává tušit, že chce zapracovat nejen na CPU, ale především na GPU. Nejde ale jen o integrované grafické čipy v procesorech Intel, ale také o samostatné grafické karty s GPU této značky. Taková karta se objevila naposledy na konci minulého tisíciletí v podobě Intelu 740.
 
 
I když se objevily zprávy, že bychom se grafických karet Intelu mohli dočkat už počátkem příštího roku, to by bylo přeci jen velmi optimistické. Vývoj úplně nové architektury si totiž vyžádá několik let. CEO Brian Krzanich i účet společnosti na Twitteru nyní oficiálně potvrdili, že se takto stane v roce 2020. Na vývoj tak bude mít Koduri zhruba necelé tři roky, což vzbuzuje domněnky, že na vývoji nového GPU začal Intel dokonce ještě chvíli před příchodem Koduriho a Cooka.
 
Tato GPU budou zaměřena do dvou velkých oblastí. Prvně půjde o průmyslové nasazení, tedy zejména o náročné výpočty např. do datových center nebo pro umělou inteligenci. Za druhé se ale dočkají i běžní zákazníci, tedy hráči. Není zatím jasné, kdy přesně v roce 2020 se tyto karty objeví. Nevíme také, která z kategorií se objeví první nebo zda se objeví současně. Otázkou také je, kteří výrobci budou produkovat karty s GPU Intelu nebo zda si je bude společnost vyrábět i sama. Neznámých je tedy hodně, každopádně za dva roky tu bude konečně asi i třetí hráč v poli.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama