reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel získal po Kodurim také Chrise Hooka z AMD a Jima Kellera

30.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel získal po Kodurim také Chrise Hooka z AMD a Jima Kellera
Nedávno jsme se dozvěděli, že firmu AMD opustil Chris Hook a začalo se ihned spekulovat, že míří do Intelu. To bylo nyní potvrzeno stejně jako to, že Intel získala na pozici senior viceprezidenta také Jima Kellera, který pro AMD pomohl navrhnout Zen.
Vypadá to tak, že Intel si postupně přetahuje významné zaměstnance firmy AMD. Na konci minulého roku to byl Raja Koduri, který v Intelu získal vlastní divizi. Chris Hook je jeho kamarád a spekulace se nemýlily, že rovněž zamíří do Intelu a Jim Keller je kapitola sama o sobě. Hook přitom o sobě na Twitteru mluví jako o "Intel discrete graphics guy", což už může, neboť nyní už není žádné tajemství, že Intel vyvíjí samostatná GPU. Budou to vůbec první takové čipy po ojedinělých Intel 740. 
 
 
Chris Hook pracoval na pozici Senior Director (Global Product Marketing), takže musel z Intelu evidentně dostat velice zajímavou nabídku. Uprostřed dubna přitom pouze ohlásil, že si dává chvíli pauzu, než se z AMD přesune na zelenější pastviny a nyní je už z jeho facebookového profilu jasné, kde ty pastviny jsou. Jeho nová pracovní pozice přitom dříve v Intelu neexistovala, což je ostatně pochopitelné, když Intel až na zmíněnou 740 nikdy nevyráběl samostatná GPU (pokud tak nebereme GPU na pouzdrech vedle prvních Core). 
 
 
Dle Forbes bude mít Hook na starosti i produkty zaměřené na herní nadšence, takže se nejspíše opravdu můžeme těšit na to, že AMD a NVIDIA budou mít novou konkurenci. Nicméně pro Intel nyní není vše růžové. Je tu také vývoj 10nm technologie, který stále jen pokulhává dopředu a s tím by mohl pomoci právě Jim Keller, jehož vstup do Intelu byl už potvrzen.
 
 
Intel už se nechal slyšet, že nástup 10nm procesu se odkládá až do roku 2019, což nezahrnuje výrobu prvních produktů, kde tolik nezáleží na výtěžnosti a to neplatí pro spotřebitelské produkty. Nicméně CEO Intelu nezapomněl upozornit na to, že 14nm proces se za svou éru značně vyvinul a nyní už se těší z výkonu vyššího o 70 procent oproti první iteraci. A jako obvykle také přinesl srovnání s dalšími procesy ohledně hustoty tranzistorů, která je oproti "ostatním" procesům výrazně vyšší. Jenomže v dohledné době tu mají být už 7nm procesy firem Samsung, TSMC a GlobalFoundries.
 
 
Když si ale srovnáme tranzistorovou hustotu 14nm a 10nm procesů Intel, ta má z 37,5 milionů tranzistorů na čtverečný milimetr vzrůst na více než 100, a to je více než slušný pokrok, který si nezadá s přechodem z 22 nm na 14 nm. 
 
Jim Keller začal v Intelu pracovat na pozici senior viceprezident jako čipový inženýr a je zřejmé, že bude mít na starosti i přechod na 10nm technologii. Keller však není superman, aby dokázal problémy Intelu v mžiku vyřešit. Brian Krzanich (CEO Intelu) už přiznal, že problémy s 10nm procesem jsou i následek toho faktu, že ještě není připravena technologie EUV a také i kvůli tomu, že si ve firmě sami určili tak agresivní škálování (výkon 10nm procesu a hustota prvků). 
 
 
Během příštího roku se tak rozhodne, kdo povede polovodičový průmysl využívajíc nejvýkonnější dostupný výrobní proces. Může to být Intel se svými 10 nm nebo některá firma ze zmíněné trojice vyvíjející 7nm procesy. Intel však evidentně začíná tlačit na pilu. 
 


reklama