reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dle Credit Suisse nebude krátkodobě postižen sníženým výdělkem, akcie rostou

23.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel dle Credit Suisse nebude krátkodobě postižen sníženým výdělkem, akcie rostou
Když jsme se dozvěděli o závažnosti exploitů Meltdown a Spectre, jimiž byl postižen především Intel a také o prodeji osobních akcií šéfa firmy Briana Krzanicha, mohli jsme očekávat jejich strmý pád. Nicméně dle aktuálích informací to nebude tak horké. 
Pokud si dáme dohromady tyto dvě fakta, a sice obrovský bezpečnostní problém s potenciálním dopadem na výkon a více než podezřele načasovaný prodej akcií Intelu vlastněných jeho výkonným ředitelem, nelze uvažovat jinak než o tom, že sám Brian Krzanich moc nevěřil v uspokojivé a brzké řešení a očekával prudký pokles akcií.
 
Brian Krzanich
 
Přístup Intelu navíc ani nebyl příkladný. Mohli jsme pozorovat, jak se snažil mlžit a bagatelizovat celý problém, poukazovat na druhé, jak Brian Krzanich o problému věděl dlouho před naplánováním prodeje akcií na vhodnou dobu, jak přicházejí první žaloby, jakkkoliv (ne)opodstatněné a jak se do celé věci vložil třeba i Linus Torvalds, který se rozhodně nedržel na uzdě. Jeden by tak předpokládal, že Intel bude tento problém opravdu bolet, a to především finančně. 
 
Jenomže ono se v podstatě nic neděje a dle analytika z Credit Suisse Johna Pitzera jde spíše jen o bouři ve sklenici vody. A co ony akcie? Po prvotním poklesu už se zase šplhají nahoru a míří opět nad hranici 46 dolarů, kde se pohybovaly na konci minulého roku, kdy jsme ještě žili ve sladké nevědomosti. 
 
 
John Pitzer uvádí, že v nejbližších finančních výsledcích Intelu se problém exploitů Meltdown a Spectre nijak neprojeví (však také půjde o období před jejich odhalením) a až poté budou výsledky možná trošku ovlivněny rozhodnutím manažerů či prostě zákazníků odložit nákup hardwaru, než se situace vyjasní. Nutno dodat, že aktuálně se ale spíše zamotává
 
Pitzer tak neočekává, že Intel bude z finančního hlediska v krátkodobém výhledu výrazně zasažen, což napovídá, že většinu lidí nechávají jeho aktuální potíže spíše chladnými. Na tom má bezpochyby podíl všeobecný zmatek, ke kterému přispívají samotné firmy, které dohromady malují celkový obraz o tom, že jde o problém celého IT odvětví, před kterým se stejně neschováme a Intel je jen jeden z mnoha. To jistě je, ale figuruje v něm jako zřejmá primadona. 
 
K vyjasnění situace rozhodně nepřispěla NVIDIA, která by jako výrobce GPU neměla být vůbec postižena, pokud nebereme v úvahu několik jejích procesorů ARM (či SoC). NVIDIA sama tvrdí, že jejích produktů, a jmenovitě grafických čipů, se Meltdown a Spectre netýká, ale přesto přišla se softwarovými aktualizacemi, které se jich naopak týkají. Poté uvedla, že jen "aktualizovala své grafické ovladače, aby napomohla ke zmírnění dopadů Spectru" a že "původní příspěvek na blogu měl danou aktualizaci jen ohlásit a ne naznačit, že GPU jsou Spectrem ohrožena". Čuník aby se v tom vyznal. 
 
Intel zveřejní své finanční výsledky za poslední kvartál už 25. ledna a Pitzer od něj očekává tržby 16,3 miliard dolarů a výdělek 0,86 USD na akcii. 
 
 


reklama