reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel rozšíří výrobu v několika továrnách

20.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel rozšíří výrobu v několika továrnách
Intel potýkající se nedostatečnou kapacitou svých 14nm linek opět oznamuje kroky, které mají posloužit k celkovému navýšení produkce. Vedle toho se také dozvídáme novinky o chystaném 7nm procesu a o výrobě pamětí. 
Dobře víme o tom, že Intel ještě jednou v tomto roce navýšil své kapitálové výdaje, které právě poslouží k rozšíření výroby. Vedle toho se rozpovídal o svém 7nm procesu, který je vyvíjen nezávisle na 10nm technologii. Během tohoto týdne pak Intel zopakoval, že plánuje rozšířit své výrobní kapacity a v příštích letech chce zvýšit produkci ve třech existujících továrnách a vybavit navíc novou továrnu nástroji pro výrobu pomocí DUV i zbrusu nové technologie EUV.
 
 
V roce 2017 Intel ohlásil, že konečně vybaví svou továrnu Fab 42 v Arizoně, jejíž výstavba stála už několik let. Právě tam se budou v budoucnosti vyrábět 7nm čipy pomocí klasické DUV i nové EUV litografie. Intel stále neoznámil, kdy by asi tak měla tato výroba odstartovat, ale uvedl alespoň to, že je to na dobré cestě.  
 
Co se týče 14nm linek, rozšíření se dočkají provozy v Oregonu, Izraeli i Irsku, o čemž se dosud pouze mluvilo a i přes dlouho známý a akutní nedostatek 14nm produktů Intelu na trhu mají práce na rozšíření probíhat ještě v příštím roce. Jedna z oregonských továren (či snad více z nich?) se dočká rozšířené výrobní plochy, což tak možná konečně bude znamenat i vyšší kapacitu 14nm linek, ale detaily o tomto kroku Intel ještě stále neprozradil. 
 
Vedle toho nás Anandtech informuje, že vedle rozšíření vlastních továren chce Intel využívat služby dalších firem schopných vyrábět čipy, pokud to bude mít smysl. Půjde především o levnější SoC nebo čipsety a právě tato informace svým způsobem potvrzuje to, co uváděl server Digitimes o Intelu a TSMC
 
Nakonec tu máme téma pamětí a úložných technologií, na nichž Intel spolupracoval s Micronem. Jejich společný podnik IMFT totiž už pokračovat nebude a Intel se o další vývoj svých paměťových technologií postará sám, pro což použije továrnu Fab 11X v Novém Mexiku, která jinak slouží k výrobě 45 nm/32 nm čipů. 
 
 
Zdroj: Anandtech


reklama