reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel začal stavět nové arizonské továrny, spuštěny mají být za tři roky

27.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel začal stavět nové arizonské továrny, spuštěny mají být za tři roky
Pat Gelsinger se osobně dostavil do Arizony, aby ze zástupci vlády oficiálně spustil výstavbu dvou nových továren pro výrobu čipů, která má představovat dle něj největší investici historie tohoto státu. 
Intel tak již začal s výstavbou dvou nových továren v Arizoně, čili nejdříve přišla na řadu těžká technika připravující půdu pro nové Fab 52 a Fab 62. Ty budou postaveny hned vedle již existujících budov Intelu v jeho areálu zvaném Ocotillo, který se nachází u Chandleru. Jedná se o projekt, jenž samotný Intel přijde na cca 20 miliard dolarů, a Patrick Gelsinger tak mohl na místě započaté výstavby mluvit o historicky největší soukromé investici ve státě Arizona. 
 
 
Vedle toho Gelsinger také prohlásil, že tato továrna umožní Intelu znovu se ujmout vedoucí pozice mezi výrobci čipů, přičemž zvlášť zmínil také technologie pro jejich pouzdření, což má Intel v plánu do roku 2025. V Arizoně tak pochopitelně vzniknou nová pracovní místa, respektive ta už vznikla, pokud se jedná o samotnou výstavbu. Po dokončení továrny ale bude potřeba na 3000 vysoce kvalifikovaných pracovníků a díky novým továrnám také v regionu vznikne dalších cca 15000 pozic coby nepřímý důsledek. 
 
Nové továrny budou samozřejmě spadat do strategie IDM 2.0, která počítá také s využitím jejich kapacit pro zakázkovou výrobu v rámci divize Intel Foundry Services (IFS), jejíž aktuální prezident Randhir Thakur už vyzval Bidenovu administrativu k tomu, aby alespoň zvážila navýšení sumy 52 miliard dolarů, která byla již dříve vyčleněna pro podporu domácí výroby čipů. 
 
Intel mezitím už pilně shání první zákazníky pro IFS, mezi něž se jak známo už dříve zařadil Pentagon díky svému projektu Rapid Assured Microelectronics Prototypes - Commercial (RAMP-C) a pak už Intel získal pozornost i firem Qualcomm a Amazon.
 
Továrny Fab 52 a Fab 62 budou určeny pro technologii Intel 20A, která by se dala označit za 2nm proces, v jehož rámci už Intel využije tranzistory zvané RibbonFET, čili typ GAA a také technologii PowerVia. To ale má být pouze začátek, neboť Intel plánuje také postavit celé výrobní "městečko" za 60 nebo až 120 miliard dolarů a pro dvě nové evropské továrny si vyhradil dalších 95 miliard USD. Plány jsou tak velice smělé. 


reklama