reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft překonal hranici 1 bilionu USD

26.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft překonal hranici 1 bilionu USD
Společnost Microsoft je třetí americkou firmou, jejíž hodnota překonala magickou hranici 1 bilionu dolarů. Dohnala tak Apple a Amazon, kterým se to podařilo už v minulém roce a nyní je dokonce před nimi.
Magická hranice 1 bilionu USD byla dosti ostře sledovaná, když mělo dojít k jejímu prvnímu prolomení americkou společností (celosvětově úplně poprvé se to podařilo čínské společnosti PetroChina už v roce 2007). V případě firem z USA se to poprvé podařilo společnosti Apple v srpnu 2018  o chvíli později i Amazonu. Třetí společností do party je pak Microsoft poté, co oznámil slušné hospodářské výsledky. Ten společnost Apple v hodnotě  během minulých měsíců i několikrát překonal, neboť Apple i Amazon pak zasáhl propad celého trhu, vůči němuž byl Microsoft trochu více imunní.
 
Microsoft logo
 
Velkou výhodou pro Microsoft je to, že Satya Nadella, CEO společnosti, se snaží rozvrstvit produkty do více oblastí trhu a takřka ve všech se mu to hodně daří. Už zdaleka tak nejde o společnost závislou na jednom velkém produktu, kterým byly Windows. To Apple je stále z poloviny závislý na prodejích iPhonu, nicméně i společnost s nakousnutým jablkem si je toho dobře vědoma a poslední dobou přichází s novinkami v podobě dalších služeb, které mají snížit závislost na iPhonech a přidat pravidelné platby pomocí předplatných (Apple News+, hry Apple Arcade, kreditní karta Apple Card a další).
 
Pro Microsoft tak Windows dnes tvoří už jen 18 % příjmů. Kancelářský balík Office přináší 25 %, herní divize a Xbox přidává dalších 9 % a tablety Surface mají okolo 5 %. Obrovské příjmy ale plynou i z různých cloudových služeb (např. Azure a další). Momentálně hodnota akcií Microsoftu opět lehce spadla a z maxima $131,37 so dostala na $129,15, takže hodnota společnosti je opět pod bilionem USD, konkrétně na 990,9 mld. USD. Ani Apple není nad magickou hranicí a nyní se pohybuje okolo 968,0 mld. USD, Amazon je pak na 936,0 mld. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama