reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA potvrzuje, že nebude žádná RTX 3060 Founders Edition

22.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA potvrzuje, že nebude žádná RTX 3060 Founders Edition
NVIDIA se opravdu nechystá vypustit do světa svou vlastní verzi karty GeForce RTX 3060 Founders Edition, takže tu budou pouze modely od AIB partnerů této společnosti. Můžeme se také ptát, jestli vůbec bude platit stanovená cena.
Zpráva francouzského serveru Cowcotland tak byla pravdivá, neboť nyní NVIDIA sama v odpovědi na otázku serveru PCWorld potvrdila, že si nechystá grafickou kartu GeForce RTX 3060 Founders Edition, což znamená, že ani nebude muset řešit její oficiální cenu, která byla stanovena na 329 dolarů. Nyní totiž NVIDIA sama v několika evropských zemích zvýšila ceny svých karet Founders Edition, což může představovat reakci na zvyšování cen karet od AIB výrobců. 
 
 
Jako první to byl Asus, který ohlásil zvyšování cen karet i základních desek a pak se ozvali i další výrobci. Ceny šly přitom nahoru jednak kvůli novým clům v USA, což se Evropy pochopitelně netýká, ovšem sám Asus mluví i o růstu cen potřebných komponent, provozních i logistických nákladů. Tomu by ostatně odpovídalo zvýšení cen karet Founders Edition o 20 až 50 eur, zatímco v případě cen v dolarech jde třeba o 70 nebo i více než 100 USD. 
 
Takže je velice pravděpodobné, že z doporučených 329 dolarů a odpovídající částce v eurech, kterou jsme mohli očekávat, zůstane jen vzpomínka. Nová RTX 3060 bude k dispozici pouze od AIB partnerů a právě ti ohlašují vlnu zdražování, takže otázka je spíše taková, jak moc cena nové NVIDIE naroste. 
 
Navíc se skutečně nedá očekávat, že by AMD brzy přispěchalo s novými RX 6700 (XT), které by jako konkurenční karty právě pro RTX 3060 (Ti) rozmělnily poptávku. Tyto nové Radeony nebyly na CES 2021 ani zmíněny, natož abychom se dozvěděli jakékoliv podrobnosti a sama NVIDIA prý zatím ani nemá zájem na trh vysílat RTX 3080 Ti, čili na obzoru je zatím pouze a jen RTX 3060.  
 
Zdroj: PCWorld


reklama