reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nyní už můžeme považovat Windows XP za mrtvé

12.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Nyní už můžeme považovat Windows XP za mrtvé
Systém Windows XP ve svých desktopových verzích sice ztratil i rozšířenou podporu před několika lety, nicméně i tak bylo možné ji neoficiálně získat. Nyní však můžeme říci, že XP je mrtvý systém. Proč?
Microsoft Windows XP jako systém umřely s ukončením podpory z nich vycházejících Windows Embedded POSReady 2009. Do této doby tak bylo možné, aby majitelé desktopových XP upravili registry a dále získávali bezpečnostní aktualizace systému, a to třeba XP Home nebo XP Pro. Microsoft o tom samozřejmě věděl a žádal lidi, ať to raději ve vlastním zájmu nedělají.
 
Bliss, aneb notoricky známé pozadí Windows XP vyfotil Chuck O'Rear
 
Dle NetMarketShare dosud používá Windows XP celkem 3,72 % počítačů po celém světě, což jsou stále miliony. Tento systém byl přitom Microsoftem v různých verzích podporován celkem 17 let, 7 měsíců a 16 dní.  
 
Podpora desktopových systémů Windows XP skončila 8. dubna 2014, ovšem systém to byl tak rozšířený, že Microsoft ještě poté podporoval, když to bylo nutné. Můžeme vzpomenout na opravy Internet Exploreru a ještě v roce 2017 se objevily aktualizace tohoto systému kvůli hromadným útokům tzv. ransomware, a to především WannaCry.
 
Až o pět let po ukončení rozšířené podpory tak Windows XP opravdu končí a nabízí se otázka, jak to bude se sedmičkami. Rozšířená podpora Windows 7 skončí 14. ledna 2020 a pak můžeme očekávat, že nastane další vlna rozšiřování Windows 10. Microsoft ostatně sám začal na plánované ukončení podpory upozorňovat prostřednictvím znovu se objevivších nabídek na upgrade ve Windows 7.
 
Je tak otázka, zda stejně jako v případě Windows XP nebude možné si i sedmičky nějakým způsobem udržovat aktualizované po řadu příštích let. Ostatně pokračující podporu si lze v rámci firem a jejich verzí systému zaplatit, takže Microsoft bude potřebné bezpečnostní záplaty tvořit, jen už je nenabídne každému. 
 
 


reklama