reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje čipů zaznamenaly jeden z největších propadů v historii

3.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Prodeje čipů zaznamenaly jeden z největších propadů v historii
Organizace World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) hlásí, že celosvětová výroba počítačových čipů a celkově polovodičových součástek zaznamenala prudký pokles, který byl jedním z největších v historii. 
World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) hlásí, že pokles na trhu s polovodičovými součástkami byl jeden z největších za posledních 35 let. WSTS tak konkrétně hlásí, že mezi letošním únorem a březnem nastal pokles o 1,8 % a především že meziroční pokles oproti březnu 2018 byl 13%. A pak tu máme ještě srovnání kvartální, které ukázalo ještě horší výsledek, který je po letech 2001 a 1985 tím největším ve sledované historii. Slovy peněz šlo o pokles na celosvětové tržby 96,8 miliard dolarů ze 114,7 miliard v předchozím kvartálu. 
 
 
 
John Neuffer, prezident a CEO obchodní skupiny Semiconductor Industry Association (SIA) také udává, že pokles se projevil ve všech produktových kategorií polovodičů a také na všech hlavních trzích. 
 
 
 
Informace o mezikvartálním poklesu o 17,6 % pocházejí od analytické firmy IC Insights, která také uvádí, že první kvartál v roce je sice tradičně nejslabší, ovšem v průměru jde pokles jen o 2,1 %, což se počítá z posledních 36 let. Start do roku 2019 tak byl pro polovodičový průmysl obzvláště špatný, což se ostatně ukázalo na výsledcích mnoha firem, jako je Apple, Intel, NVIDIA či Samsung. Ostatně právě Intel a Samsung jsou světově největší výrobci polovodičových produktů.  
 


reklama