Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zalman Reserator 2 - tichost sama

21.1.2008, Jan Vítek, recenze
Zalman Reserator 2 - tichost sama
Reserator je mezi příznivci vodního chlazení pojmem, jenž reprezentuje bezhlučný provoz a vysokou kvalitu, která se ostatně s firmou Zalman spojuje již dlouho. Původní Reserator však není všemocný co se týče výkonu a i z tohoto důvodu přišla jeho druhá verze, která by tuto nevýhodu měla napravit.

Vodní bloky


Zalman k tomuto vodnímu chlazení přidává do základní výbavy dva univerzální vodní bloky pro procesor a grafickou kartu, či lépe řečeno pouze pro GPU. Nejdříve se podíváme na vodní blok určený pro moderní procesory.




CPU blok ZM-WB4 Plus

Vodní blok s označením ZM-WB4 Plus je určen pro všechny moderní desktopové sockety procesorů Intel a AMD, tedy sockety Intel 775/478 a AMD AM2/754/939/940. Těleso o rozměrech 63 x 63 x 40 a hmotnosti 160 g se skládá z měděné základny a hliníkového, modře eloxovaného víka. Dovnitř se bohužel kvůli ochranné samolepce nepodíváme, ale skrz fitinky bylo jasně vidět, že se nejedná o žádné překvapení. Vnitřní struktura bloku je taková, že voda je vedena čtvercově uspořádanými kanálky ze středu bloku ke kraji.



Pokud se podíváme na spodní stranu s měděnou částí, můžeme vidět opět ukázkově vyleštěnou styčnou plochu, která si zaslouží, abychom teplovodivou pastu na procesoru roztírali dvojnásob pečlivě a především to s ní nepřeháněli.



Co se týče příslušenství, tak to kromě čtyř svorek pro různě tlusté hadičky najdeme společně s manuálem v malé papírové krabičce. Jedná se především o sponu pro AMD sockety a pak rámeček se dvěma hliníkovými sponami pro intelovské sockety. Ostatní drobné příslušenství jako šroubky, malé sponky, podložky a bílou teplovodivou pastu najdeme zabalené zvlášť v malém sáčku.




GPU blok ZM-GWB3

Pro chlazení GPU grafických karet zde máme připraven celohliníkový pokovený vodní blok ZM-GWB3 s celkovými rozměry 60,4 x 60,4 x 30 a hmotností 100 g. Vzhledem k tepelným ztrátám dnešních grafických čipů by však výkonný GPU vodní blok měl být proveden podobně jako model pro CPU, tedy nejlépe s měděnou základnou, jež dokáže zajistit lepší a rychlejší rozvod tepla.



Pokud se podíváme na blok zespodu, uvidíme vybroušenou kruhovou základnu, která již samozřejmě eloxována není. Její zarovnání vypadá velmi dobře a budeme se moci podívat i dovnitř, protože zde není žádná ochranná samolepka, která by nám to znemožnila. Blok drží pohromadě pomocí čtyřech malých šroubků, jež není problém s menším šroubovákem odmontovat.



Uvnitř se ukáže podobná struktura, jakou má také CPU vodní blok, tedy navzájem na sebe kolmé kanálky. Ve dnu si můžeme také všimnout zapuštěného gumového kroužku, bez nějž by voda škvírami vesele crčela ven. Důležité tedy je, aby po opětovném sestavení bloku zůstaly zvláště styčné plochy čisté. A nakonec musím poukázat na kovové fitinky, jež můžete snadno pouhou rukou natáčet tak, aby vám jejich směr co nejlépe vyhovoval.



Stejně jako CPU blok musí mít i tento vlastní příslušenství, jež je o mnoho méně rozmanité. V balení je pouze manuál a jeden sáček se šroubky, pružinkami, podložkami, svorkami, teplovodivou pastou a dalšími drobnými součástkami. Ti, kteří produkty Zalmanu znají, již od pohledu napadne podoba s příslušenstvím chladičů řady Zalman VF70 a jinými. K tomuto bloku si dále můžete dokoupit ZM-RWB1 – vodní bloky pro paměti karet NVIDIA GeForce 7800/7900 a ATI X1800/X1900, což je dnes již poměrně mimo. A pro ty, co by rádi vodou chladili i Northbridge, je tu k zakoupení hliníkový blok ZM-NWB1. Možná by však v tomto případě bylo lepší, kdyby Zalman přestal vodní blok pro GPU dodávat, Reseratora 2 dle toho zlevnil a nechal na uživateli, aby si zvolil blok vlastní.




Ostatní příslušenství


K sestavení celého okruhu budete potrebovat také ostatní drobnější příslušenství, které si nyní představíme. Jednak je to v igelitovém sáčku zabalená záslepka, skrz níž protáhnete hadičky a kabel s Peripheral Power konektorem. Ve stejném sáčku se pak nachází šroubky a dvě svorky. Na fotografií dále vidíme jednoduchý propojovací kabel a krátkou hadičku opatřenou dvěma spojkami pro rychlé upnutí. Tyto věci využijeme při prvotním rozcházení chlazení a o tom až později.



Dále jsou zde další dvě nezbytnosti, mezi něž patří láhev s 250 ml antikorozního roztoku ZM-G300, kterou do Reseratoru 2 nalijeme společně s litrem destilované vody. Pod ní jsou pak dva kovové podstavce, díky nimž získá jinak vratký rezervoár potřebnou stabilitu. To není záhodno zvláště na koberci podceňovat.



A mezi poslední věci patří kvalitně zpracovaný manuál, díky jehož nákresům pochopí instalaci i anglicky nepříliš vládnoucí uživatelé a také čtyři metry měkké a ohebné PVC hadičky. Ta má vnější a vnitřní průměr 12, respektive 8 mm a bez zlomení dokáže udělat ohyb s 5,5 cm vzdálenými konci.