reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Redmi AX5: Xiaomi stlačilo cenu Wi-Fi 6 routeru pod tisícovku

10.6.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Redmi AX5: Xiaomi stlačilo cenu Wi-Fi 6 routeru pod tisícovku
Xiaomi představilo další router s Wi-Fi 6, tentokrát pod značkou Redmi. Jedná se o jeden z nejlevnějších modelů, který vyjde v přepočtu na méně než 1 000 Kč. Ještě nezbývá doufat, že se novinka dostane i na evropské trhy.
Nabídka routerů Xiaomi s podporou nového standardu Wi-Fi 6 (také označovaného jako 802.11ax) se tento týden rozrostla o další novinku. Po AX3600AX1800 byl představen model Redmi AX5, která je zatím bezkonkurenčně nejlevnější. Zároveň se jedná o první router představený pod značkou Redmi, která začínala jako řada cenově dostupných smartphonů od Xiaomi, ale vloni se částečně osamostatnila. Zároveň došlo k rozšíření portfolia o mnoho dalších produktů včetně notebooku, televizoru či monitoru Redmi. Router využívá standardní design v bílé barvě a obsahuje čtyři externí i čtyři interní antény, které jsou doplněny o samostatné zesilovače signálu od společnosti Qorvo.
 
 
Redmi AX5 umožní připojení rychlostí až 1 200 Mb/s v pásmu 5 GHz a 574 Mb/s v pásmu 2,4 GHz. Celková rychlost 1 774 Mb/s je podle výrobce o více než polovinu vyšší ve srovnání s obdobnými routery Wi-FI 5 a teoreticky umožňuje stažení filmu v HD rozlišení za pouhých osm sekund. Pro další zlepšení výkonu je připravena technologie MU-MIMO a pokud by uživatel potřeboval rozšířit dosah své bezdrátové sítě, může využít kompatibility s meshovými systémy. Mozkem routeru, který řídí veškeré operace, se stal procesor od Qualcommu vyrobený 14nm procesem. Jehou součástí jsou čtyři jádra Cortex-A53 taktovaná na 1,2 GHz a jádro NPU běžící až na 1,5 GHz, kterému mohou být předávány některé úkony, aby byla zachována stabilita systému.
 
 
O lepší odvod tepla se stará heat sink ze slitiny hliníku společně s četnými výduchy. Router používá operační systém MiWiFi založený na linuxovém projektu OpenWRT. Co se týče portů, budou mít uživatelé k dispozici trojici gigabitových LAN a jeden gigabitový WLAN. K routeru lze bezdrátově připojit až 128 zařízení, což může zdát jako zbytečně moc i po započítání všech smartphonů, tabletů, televizorů a počítačů v domácnosti. Vzhledem ke vzrůstajícímu počtu IoT produktů, jako jsou chytré žárovky, reproduktory, robotické vysavače a další, se ovšem dostatečná rezerva může hodit do budoucna.
Redmi AX5 je již k dispozici k předobjednání na čínském trhu, i když mezinárodní dostupnost zatím nebyla potvrzena (ani vyvrácena). Router vyjde na velmi příznivých 250 juanů, v přepočtu 830 Kč bez DPH. V rámci předobjednávek mohou zákazníci novinku získat dokonce jen za 230 juanů, tedy 760 Kč bez DPH. To z Redmi AX5 činí bezpochyby jeden z nejlevnějších WI-Fi 6 routerů na trhu. Se všemi různými příplatky a daněmi by se cena v českých obchodech mohla pohybovat kolem tisícovky.
 


reklama