reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Státní zástupce Washingtonu DC žaluje přímo Marka Zuckerberga

25.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Státní zástupce Washingtonu DC žaluje přímo Marka Zuckerberga
Nejvyšší státní zástupce, některým našincům známý také jako generál Attorney, ohlásil, že podává žalobu přímo na osobu Marka Zuckerberga. Jedná se tu o známý případ s firmou Cambridge Analytica. 
Karl A. Racine, nejvyšší státní zástupce Washingtonu DC, nám tak připomenul skandál se společností Cambridge Analytica, který prosákl na veřejnost v roce 2018. Jde tu o případ zneužití cca 50 milionů uživatelských profilů, přičemž se tu mluvilo i o ovlivnění tehdejších prezidentských voleb pomocí reklam cílených právě díky nasbíraným datům. Jde o rozsáhlou a dlouhou kauzu, o níž si můžete přečíst v mnoha našich článcích a ta má nyní další pokračování. 
 
 
Dosud se totiž týkala především firmy Facebook (nyní Meta), i když sám Mark Zuckerberg byl několikrát "grilován", a to i před Evropským parlamentem a také byl sám žalován, ovšem to kvůli poklesu akcií Facebooku, který následoval po zmíněném skandálu. 
 
Nyní Karl A. Racine obviňuje přímo Zuckerberga z toho, že byl osobně zapojen do incidentu s Cambridge Analytica, za nějž by se tak měl sám i zodpovídat. Sám měl vytvořit politiku své firmy týkající se nakládání s uživatelskými daty, žádal otevření Facebooku pro firmy třetích stran a dobře si prý uvědomoval, jaká rizika mohou plynout z výsledných úniků dat. 
 
Racine na Twitteru také uvedl, že žaloba na Zuckerberga není jen oprávněná, ale přímo nezbytná, neboť uvádění uživatelů v omyl, zneužívání jejich dat a porušování zákona má své důsledky nejen pro společnosti, ale také pro jejich vedení. Racine přitom už v roce 2018 žaloval Facebook kvůli tomu, jak nakládá s daty a tento případ je stále živý, ovšem snaha do žalované strany dostat osobu Zuckerberga dle listu The Washington Post ztroskotala na tom, že přišla příliš pozdě. 
 
Nejspíše proto tak nyní přichází nová žaloba, která se dle zástupce Washingtonu DC bude opírat o stovky tisíc stran dokumentů, k nimž dříve nebyl přístup.  
 


reklama