reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba žaluje WD v reakci na zákaz prodeje polovodičového byznysu

3.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Toshiba žaluje WD v reakci na zákaz prodeje polovodičového byznysu
Vypadá to, že situace mezi dvěma partnery, firmou Toshiba a Western Digital, se velice vyostřuje. Toshiba byla zahnána do kouta svými finančními potížemi, z čehož se chtěla dostat prodejem polovodičového byznysu. WD se tomu ovšem pokouší zabránit.
Uprostřed června jsme psali o tom, že WD chce Toshibě zakázat prodej lukrativního byznysu s polovodiči. Právě Toshiba totiž kvůli investicím do amerického jaderného průmyslu, na které by dnes určitě už nejraději zcela zapomněla, spadla do finanční pasti.
 
BiCS3
 
Z ní se chtěla dostat prodejem části, nebo nyní už rovnou celého svého polovodičového byznysu, který čítá především nové a velice lukrativní továrny na výrobu 3D NAND Flash, čili pamětí BiCS. Zrovna před několika dny byly představeny 96vrstvé paměti s buňkami QLC, které budou jistě tvořit nemalou část příjmů. 
 
Jenomže WD se rozhodl Toshibě zabránit v prodeji firmy Toshiba Memory Corp, neboť jemu náleží její polovina, kterou získal dříve v rámci akvizice SanDisku. Nelíbilo se mu totiž, že Toshiba s ním prodej své poloviny nechce konzultovat a jak má vyplývat z jejich partnerské smlouvy, Toshiba musí k prodeji nejdříve získat od WD povolení. A že se k tomu neměla, WD ohlásil, že jakoukoliv chystanou transakci se chystá znemožnit, a to soudní cestou. Nyní mu jeho partner oplácí stejnou měrou. 
 
Toshiba se tak rozhodla firmu WD zažalovat o 120 miliard jenů (cca 25 miliard korun) a obviňuje ji z porušení japonského zákona o nečestné hospodářské soutěži. Chce tak po soudu, aby firmě WD nařídil nevměšovat se do prodeje Toshibou vlastněné části jejich společné firmy a vedle oné pevné částky ještě také zaplatil náklady na soudní řízení. 
 
Zástupce Toshiby k tomu řekl, že WD jednoznačně zveličilo svá práva ve snaze poškodit zájmy svého partnera. Nyní je tak míč na straně WD, takže můžeme čekat na to, jaké bude jeho vyjádření. Z pohledu pozorovatele to však vypadá na rčení o umírajícím koni, který nejvíce kope. 
  
Zdroj: KitGuru
reklama