reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung chce podepsat memorandum pro snížení cen pamětí DRAM

5.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Samsung chce podepsat memorandum pro snížení cen pamětí DRAM
V tomto velice složitém období pro stavbu PC přichází pozitivní zpráva, která se týká Samsungu a čínské organizace National Development and Reform Commission (NDRC). Chystají se podepsat memorandum týkající se pamětí DRAM. 
Paměti DRAM jsou neustále na pozvolném vzestupu svých cen, a tak třeba zcela běžnou sadu dvou 4GB modulů DDR4-2133 jsme si mohli v polovině roku 2016 pořídit za cenu pod 1000 Kč, o rok později už to byl dvojnásobek a dnes to je ještě o 500 Kč dražší. Toto zdražování tak už trvá nepříjemně dlouho a je spojeno i se zdražováním grafických karet, respektive by bylo spojeno, kdyby to nezastínily dopady nezvladatelné poptávky těžařů kryptoměn. Samsung totiž v minulém roce převedl některé své výrobní kapacity grafických pamětí na výrobu pamětí pro RAM, a to především pro mobilní zařízení a servery. Jak je však vidět, s cenami modulů RAM to v pozitivním slova smyslu nehnulo, spíše naopak. 
 
 
Těží z toho hlavně výrobci pamětí, jako je třeba Samsung a nyní tu máme akci čínské organizace National Development and Reform Commission (NDRC), která se chce zasadit o snížení cen DRAM. Oba tyto subjekty chtějí podepsat tzv. Memorandum Of Understanding, čili jakousi gentlemanskou dohodu, která by mohla mít pozitivní dopad na celý trh s DRAM včetně zákazníků. Celá věc je dle zdroje těchto informací na spadnutí. 
 
Tato dohoda má dle DRAMeXchange obsahovat jisté formy spolupráce, a to konkrétněji rozšíření investic v Číně a také technickou kooperaci. Číná má v tomto ohledu své páky, neboť je světově největší dovozce pamětí DRAM. Dle Avril Wu má tato dohoda způsobit, že ceny pamětí DRAM porostou kontrolovaně tváří v tvář s pokračujícím nedostatkem na trhu a podniknou se kroky k navýšení jejich produkce s přispěním NDRC, což bude kompenzovat snížení tržeb vlivem omezeného růstu cen. 
 
Mimochodem NDRC je ta samá organizace, která se před několika týdny zaměřila na údajné cenové kartely tvořené právě velkými výrobci pamětí, ovšem tehdy šlo o paměti NAND Flash (a firmy Samsung, Hynix, Micron a Toshiba). 
 
Je jasné, proč zrovna Čínu trápí růst cen pamětí DRAM a NAND Flash, neboť tamní firmy patří mezi největší výrobce nejen chytrých telefonů a jiných mobilních zařízení, a přitom Čína nemá na svém území jediného podstatného výrobce DRAM či NAND Flash. Drtivou většinu trhu mají rozdělenu firmy Samsung, SK Hynix a Micron, čili dvě korejské a jedna americká firma a v případ NAND Flash je to z pohledu Číny v podstatě stejné. 
 


reklama