reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzpruha pro akcie AMD: SIG změnila jeho rating

17.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Vzpruha pro akcie AMD: SIG změnila jeho rating
Investiční společnost Susquehanna International Group (SIG) se rozhodla změnit svůj rating pro společnost AMD. Její akcie v reakci na to výrazně poskočily a opět se blíží hodnotě 13 dolarů, kde byly naposledy v únoru.
Susquehanna International Group (SIG) tak změnila doporučení ohledně akcií společnosti AMD, a to formou ratingu, který už nedoporučuje prodej, ale je neutrální. Akcie AMD v reakci na to ihned poskočily o 3 procenta nahoru a nyní se už pomalu začínají blížit hodnotě 13 dolarů. Pro finance AMD je to po pozitivních finančních výsledcích z konce dubna další dobrá zpráva, takže v posledním měsíci vykazují akcie růst z pouhých 9,70 USD na dnešních 12,80 USD. 
 
 
Na základě čeho se ale v SIG takto rozhodli? Mluví se o obavách z vývoje 10nm procesu Intelu, který už byl pro velké čipy oficiálně odsunut do dalšího roku a nejdříve se na trh dostanou či už dostaly malé mobilní procesory, ale to se ostatně dalo čekat, neboť stejné to bylo se 14nm procesem. Vedle toho SIG ocenulo také pokrok AMD ve výrobě a prodeji serverových procesorů a záměr odstartovat výrobu 7nm procesem už v tomto roce. A to se týká právě i velkých a složitých čipů, neboť AMD už má k dispozici právě 7nm čipy Vega 20
 
Nové doporučení SIG zveřejnil Christopher Rolland, který k tomu sdělil, že problémy Intelu s 10nm procesem pomohou firmě AMD vylepšit její konkurenceschopnost. Očekává se také, že AMD bude mít po dlouhé době k dispozici proces, který bude srovnatelný s tím, co nabízí Intel. Konkrétně jde právě o 7 nm firmy GlobalFoundries a 10 nm u Intelu a AMD má tedy mít svůj proces k dispozici dříve než Intel. Poukázáno bylo také na to, že každé navýšení podílu na serverovém trhu je velice důležité i vzhledem k tomu, že firmy pracují s dlouhými prodejními cykly, takže jde i o dlouhé, několikaroční kontrakty. 
 

 
Susquehanna přitom před několika měsíci snížila rating akcií AMD a v té době šlo o chystané ASIC od Bitmain pro těžbu Etherea. Nyní Rolland vysvětlil opětovnou změnu tak, že se i za dva měsíce může leccos změnit a k této změně přispěl i ten fakt, že starší informace o ceně zmíněných ASIC neplatí a ty nebudou stát 800 dolarů, ale 2150. Vedle toho jsou zde obavy z provedení tzv. hard fork Etherea, což by z nových ASIC učinilo pro těžbu nové měny nepoužitelnou věc. Výrobci ASIC by se samozřejmě mohli přizpůsobit, a tak by šlo pak o to, kdo své snahy vzdá jako první. 
 
Zdroj: wccftech


reklama