reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 běží na 825 milionech aktivních zařízeních

13.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 běží na 825 milionech aktivních zařízeních
Z konference Build 2019 proběhlé v minulém týdnu vyplynulo rovněž to, že Microsoft se může chlubit 825 miliony aktivně používaných zařízení, na nichž funguje operační systém Windows 10. Miliarda už tak není moc daleko.
Z konference Build 2019 tentokrát moc novinek nepřišlo a my můžeme zmínit především chystaný Windows Terminal a také znovu oživené malé aplikace či spíše utility PowerToys
 
Microsoft také dříve s oblibou upozorňoval na to, když se mu podařilo překonat nějaké pěkné kulaté číslo spojené s rozšířeností systému Windows 10. Ostatně minulý rok se bojovalo o překročení 700 milionů instalací tohoto systému a pak se Microsoft dočkal 800 milionů instalací, což už sám vypustil do světa jen tak mimochodem. Lze si představit, že to pro tuto firmu už není zrovna příjemné téma i vzhledem k tomu, že původně chtěl dosáhnout miliardy alespoň do roku 2018. To ale ještě počítal s tím, že přežije jeho mobilní platforma s telefony. 
 
 
Nyní tu máme číslo 825 milionů aktivně používaných počítačů a jiných zařízení s Windows 10, přičemž to nebylo ani oficiálně zmíněno. Informaci přinesl server Thurrott.com, jehož zástupce mohl nahlédnout do interní dokumentace. A je celkem jasné, že s číslem 825 milionů se sám Microsoft nebude prsit, když sotva zmínil kulatých 800 milionů. Spekuluje se přitom, že to má co do činění s odchodem Terryho Myersona, kterého nahradil Eran Megiddo jako senior viceprezident Windows and Education, přičemž ten však není členem SLT (Senior Leadership Team), což má mít na danou věc vliv. Ale i kdyby tomu tak bylo, jde o problém Microsoftu, jak pojme svůj marketing. 
 
Lze tak očekávat, že Microsoft se příště sám ozve spíše až v případě, kdy se počet instalací Windows 10 bude blížit nebo překročí původní cíl, čili miliardu. Mohlo by jít právě o téma pro Build 2020 s tím, že tento vývoj by mohl být uspíšen ukončením rozšířené podpory systémů Windows 7. 
 
Zdroj: Thurrott


reklama