reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xeon W-3175X s 28 jádry bude mít opět jen teplovodivou pastu

15.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Xeon W-3175X s 28 jádry bude mít opět jen teplovodivou pastu
Použití teplovodivé pasty či pájky mezi procesory a heatspreadery je velké téma už od nástupu procesorů Ryzen a také od té doby, co se objevily vážné potíže procesorů Kaby Lake s přehříváním. Jak to bude s hi-end CPU Intelu pro pracovní stanice?
AMD letos dokonale zaskočilo Intel, když připravilo 32jádrový Threadripper. Intel se mu hned snažil sebrat vítr z plachet představením 28jádrového HEDT procesoru, což byl v té době ještě Xeon notně podpořený velice výkonnou (a ukrytou) chladničkou, která srážela teplotu kolujícího chladícího média. V té době jsme ještě nevěděli, že u 28jádrového Xeonu Intel také zůstane a že nepřipravuje žádné nové SKU s tolika jádry, které by se zařadilo do dnešní HEDT platformy. Stejně tak nebyly ohlášeny další verze s počtem jader mezi 18 a 28, jako údajný 22jádrový model pro LGA 2066
 
 
 
Intel tak představil pouze Xeon W-3175X, pro který si budeme muset pořídit desku s paticí LGA 3647, jako je třeba ROG Dominus Extreme od Asusu. Nutno říci, že i kdyby Intel nepoužil platformu ze serverů, čili procesory Xeon s příslušnou paticí a čipsety, i tak by musel přijít s něčím jiným, než je HEDT platforma s LGA 2066 a ostatně i AMD v případě procesorů Threadripper přímo vychází z platformy EPYC. Na tom není nic špatného. 
 
Čili Intel ani nemusel přijít s ničím vyloženě novým. Pouze přizpůsobil serverovou platformu pro využití v desktopech, či spíše v pracovních stanicích, kam Xeon W-3175X už jen dle svého označení míří (W jako workstation). Intelu také nakonec nic nebrání v tom, aby později vypustil na trh také 26, 24, 22 či 20jádrové verze těchto procesorů, neboť všechny ty patří mezi Xeon Platinum či Gold. 
 
Očekávali bychom však, že pokud má Intel připravit odemknutý procesor s 28 jádry pro pracovní stanice, využije na nich STIM (Soldered Thermal Interface Material), čili prostě pájku namísto teplovodivé pasty. Že by si hlídal, aby Xeon W-3175X nemohl být oproti serverovým procesorům až příliš dobrý? Pravý důvod se asi nedozvíme, jako ostatně ani ten, proč mají mít z nové generace Whiskey Lake pod svým heatspreaderem pájku pouze dvě osmijádra v podobě Core  i9-9900K a i7-9700K a ostatní ne. Mimochodem tuto skutečnost o připravovaném Xeonu už v rozhovoru pro PC World potvrdil zástupce Intelu (viz YouTube). 
 
Nicméně procesor Xeon W-3175X stejně nebude nic, co by si běžný smrtelník dal do své sestavy, a tak alespoň může posloužit k tomu, aby overclockeři při svých pokusech o sundání heatspreaderu měli opravdu řádně stažené půlky. Ostatně řezat žiletkou do procesoru s cenou mnoha tisíc (ještě se neví kolik přesně) dolarů, to už chce pevné nervy, i když je jasné, že ten, kdo se k tomuto odhodlá, si takový procesor většinou sám neplatí. V každém případě bez tzv. deliddingu se profi overclockeři při svých pokusech zcela jistě neobejdou.
 
Zdroj: OC3D


reklama