reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI Google Bard se rozšiřuje do dalších zemí a přinese Adobe Firefly

13.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
AI Google Bard se rozšiřuje do dalších zemí a přinese Adobe Firefly
Systém umělé inteligence Google Bard se dočká rozšíření. Vstupuje do dalších zemí, rozšíří schopnosti vizuálních odpovědí a v budoucnu také přinese integraci generátoru obrázků Adobe Firefly.
Zatímco o systému ChatGPT se poslední dobou mluví skoro všude, konkurenční systém Google Bard je poněkud v jeho stínu. Po svém uvedení se zviditelnil akorát faktickou chybou ve své vlastní reklamě, ale jinak o něm nebylo moc slyšet. To je ale dáno také tím, že dostupný byl jen v USA a Velké Británii, a to ještě jen lidem, kteří měli štěstí a dostali se z čekací listiny. Nyní se dostává do více než 180 zemí a teritorií (u nás ale stránka bard.google.com stále hlásí, že je Bard nedostupný), vedle angličtiny podporuje i japonštinu a korejštinu, nicméně brzy by měla přijít podpora dalších 40 jazyků. Bard také dostal nový jazykový model PaLM 2, který má vylepšit některé vlastnosti. Mělo by jít především o matematické schopnosti, schopnosti "uvažovat a zdůvodňovat", měl by být také lepší v programování.
 
Google Bard
 
Google Bard je mířen i trochu více na vyhledávání, přidává nově více vizuálních prvků a dokáže vedle textu přidávat i nalezené obrázky. Nově integruje také systém Google Lens pro rozpoznávání objektů, takže např. k vloženým obrázkům dokáže na základě rozpoznání toho, co na nich je, generovat texty. V budoucnu přinese i integraci dalšího AI systému, a to Adobe Firefly. Z prostředí Barda by tak mělo být možné generovat i velmi kvalitní obrázky a "fotografie".
 
Integrován bude také do dalších služeb Googlu, jako jsou Dokumenty (Docs), Disk (Drive), Gmail nebo Mapy (Maps). Zlepšit se mají také schopnosti citací s odkazy na zdroje, nejen pro programátory přijde vhod tmavý režim a zlepší se schopnost programování. Pro začátek půjde především o Python a nově tu bude možnost exportování kódu a možnost jeho běhu přes službu Replit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama