reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Bard začal svou AI kariéru faktickou chybou ve vlastní reklamě

10.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Google Bard začal svou AI kariéru faktickou chybou ve vlastní reklamě
Nedávno spustila společnost Google svého vlastního chatbota jménem Bard, který by měl konkurovat systému ChatGPT od OpenAI. Systém si ale moc dobrou vizitku neudělal. V propagační ukázce totiž byla ukázána faktická chyba.
Systémy umělé inteligence zdaleka nejsou dokonalé a zatímco ChatGPT od OpenAI se těší všeobecnému zájmu, ačkoli občas udělá chyby, konkurenční Bard od Googlu si hned při svém uvedení udělal pěknou ostudu. Google totiž svůj systém prezentoval na odpovědích na otázku: "O kterých nových objevech z Webbova vesmírného teleskopu (JWST) bych mohl říci mému 9letému dítěti?" Google Bard prezentoval 3 odpovědi, přičemž ta poslední říkala, že JWST pořídil první snímek exoplanety, tedy planety mimo naší sluneční soustavu. Problémem je, že to není pravda. První exoplanetu totiž pořídil Very Large Telescope (VLT) od European Southern Observatory už před téměř dvěma desítkami let, v roce 2004. JWST sice pořídil svůj první snímek exoplanety, ale ne první snímek exoplanety absolutně.
 
Chyba v Google Bard
 
To, že systém občas nabídne špatné odpovědi, se dá bohužel očekávat. Že se ale objeví přímo v reklamě na tento systém, to není moc dobrou vizitkou pro systém i samotný Google. Zatímco hodnota akcií Alphabetu tak poslední měsíc začala růst, tato marketingová chyba způsobila pád hodnoty ze 108 USD o skoro 8 % na 100 USD následující den a akcie padají dále. Nyní jsou na 95 USD a během pár dní tak spadla o 12 %. Hodnota firmy se tak snížila už o téměř 170 mil. USD.
 
Tím, že konkurenční ChatGPT byl uveden do vyhledávače Bing, některé funkce AI se dostaly do prohlížeče Edge, jehož počty stažení řádově vzrostly, vypadá být byznys společnosti Google po dlouhé době v možném ohrožení. S takovým přešlapem tyto obavy z budoucnosti dosud neohroženého Googlu ještě rostou (což pochopitelně nemusí vůbec nic znamenat a reakce trhu může být jako obvykle jen zbytečně přehnaná).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama