reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Airbus a Dedrone vyvinuly systém proti nelegálním dronům

28.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Airbus a Dedrone vyvinuly systém proti nelegálním dronům
Drony způsobují nemalé bezpečnostní problémy zejména v okolí letišť, a tak není divu, že společnosti vyvíjejí systémy pro jejich odstranění z oblohy. Jeden z nich má na svědomí i Airbus DS Electronics and Border Security a Dedrone.
S nárůstem počtu dronů a jejich majitelů roste také počet nezodpovědných pilotů nebo dokonce přímo záměrných škůdců včetně teroristů. Aby bylo možné opět zvýšit bezpečnost a zabránit dronům létat v citlivých oblastech (ať už citlivých trvale nebo dočasně), je nutné vyvíjet adekvátní ochranné systémy. Zatímco některé společnosti jako je např. DJI, mají tzv. geofencing (zákaz létání v předem daných oblastech na základě GPS polohy), mnoho jiných výrobců toto nedělá. Společnosti Airbus DS Electronics and Border Security a Dedrone proto spojily a vyvinuly systém, který by měl být schopen zneutralizovat jakýkoli komerční dron.

Dedrone

Systém využívá již používaný DroneTracker a posouvá jeho schopnosti ještě dál. Obsahuje nejen kamery, ale i radar, mikrofony a další senzory. Díky těmto snímačům a srovnáním s databází běžných projevů dronů je schopen detekovat dron až na vzdálenost 10 kilometrů. Systém je pak schopen nabourat se na běžně používané frekvence k ovládání dronů a ten pak zastavit v jeho dalším pohybu. Po dalších analýzách by mělo být možné i vystopovat polohu nezodpovědného pilota. Předpokládá se, že nasazení nové generace systému vzniklého spoluprací těchto dvou firem by mělo začít již od konce letošního roku.

Zdroj: theregister.co.uk, dedrone.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama