reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock a Intel přináší minipočítače DeskMini

29.4.2016, Jan Vítek, aktualita
ASRock a Intel přináší minipočítače DeskMini
Pod označením DeskMini se připravuje nová třída malých počítačů, na které společně pracuje výrobce základních desek ASRock a společnost Intel. Využije se zde nový formát desek, a to Mini STX.
Intel Mini STX (Mini Socket Technology Extended) je novinka tohoto roku a jedná se o formát základních desek nacházející se svou velikostí i vlastnostmi mezi NUC (100 x 100 mm) a Mini ITX (170 x 170 mm). Intel si vybral rozměry 147 x 140 mm, které mu umožní na desku vměstnat desktopový socket LGA, ovšem už se nenajde místo pro paměti v modulech DIMM (namísto toho jsou tu mobilní SO-DIMM) a stejně tak není možné využít dlouhý slot PCI Express x16. Společnost ASRock se rozhodla, že tyto desky využije v nové generaci malých počítačů DeskMini, které vypadají velice jednoduše.





Desky použité v těchto počítačích ponesou socket LGA 1151 pro procesory Intel Skylake a vybaveny jsou také otvory pro běžné procesorové chladiče, přičemž se očividně počítá s originálními BOX. Vedle toho se má do malé 1,92litrové skříně vejít ještě dvojice 2,5" zařízení, takže bude možné využít konfiguraci rychlého SSD pro operační systém a levného HDD pro data. Na desky Mini STX se ale také vejdou 80mm karty M.2, takže SSD můžeme instalovat i v této podobě a při zdvojení slotu M.2 může ten druhý nést modul s Wi-Fi a Bluetooth.





V porovnání s dostupnými systémy NUC mohou být DeskMini mnohem výkonnější, a to díky tomu, že využívají desktopové a ne mobilní procesory. Je také zřejmé, že klasický napájecí zdroj bychom v takové malé krabičce hledali marně. Namísto toho se využijí externí adaptéry a samotná deska si z 19V nebo 12V vstupu bude tvořit potřebných 12, 5 a 3,3 V.





Mohli bychom také očekávat, že DeskMini bude oproti NUC levnější, a to především s ohledem na výkon. Jasně je to patrné ze srovnání procesoru Core i3-6100 v DeskMini a Core i7-6500U v NUC, kde v Cinebench R15 jasně vede desktopový Core i3. Ten přitom stojí jen třetinu toho co zmíněný Core i7. Navíc budeme mít při výběru procesoru téměř zcela volnou ruku a pokud tu bude nějaké omezení, pak jen ohledně TDP.

Uvidíme ale, kdy a za jakou cenu se DeskMini dostanou na trh. ASRock již před několika měsíci představil model H110M-STX Mini PC, ale ten dosud na trhu není a ani nejnovější zpráva se o dostupnosti počítačů DeskMini nezmiňuje.

Zdroj: TZ ASRock
reklama