reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus řeší nestabilitu procesorů Intel BIOSem s "Baseline Profile", výkon snižuje až o 12 %

22.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
Asus řeší nestabilitu procesorů Intel BIOSem s "Baseline Profile", výkon snižuje až o 12 %
Nestabilita výkonných procesorů Intel se konečně začíná řešit. Vyšetřuje to nejen Intel, ale s "řešením" přichází i výrobci základních desek. V podstatě dávají snazší možnost odstranit problém, který sami vytvořili.
Poslední dobou se množí případy nestabilních procesorů Intel Core 13. a 14. generace, zejména tedy nejvýkonnějších modelů i7-13700K/14700K, i9-13900K/14900K a nejvýkonnějších i9-13900KS/14900KS. Problém už začal "vyšetřovat" i samotný Intel, nicméně už dlouhou dobu se zdá, že problém netkví jen v Intelu, ale také ve výrobcích základních desek. Ti totiž v honbě za tím, aby jejich desky nabízely co nejvyšší výkon (resp. nebyly zarážejícím způsobem horší než ostatní), obchází standardní limity spotřeb těchto procesorů (tedy 253W MTP, resp. 320W Extreme Power Delivery Profile u verzí KS) a nechávají ve výchozím stavu procesory běžet bez těchto limitů. Lépe řečeno, používají nejvyšší nastavitelnou hodnotu 4096 W a další nestandardní nastavení. A toto vyústilo v to, že se procesory v zátěži při hrách sekají, vyhazují nelogické chyby (např. že je k dispozici málo grafické paměti) a podobně.
 
Asus Z790 s Intel Baseline Profile
 
Asus začal situaci řešit a nové BIOSy základních desek by měly nabídnout stabilnější provoz. "Řešení" je to v zásadě docela úsměvné, protože v podstatě vypíná zdroj problémů, který byl v honbě za vyšším výkonem uměle vytvořen. Tyto BIOSy tak nyní nabízí Intel Baseline Profile, tedy takové nastavení procesoru, na kterém měl tento procesor běžet už od začátku, jde tedy o standardní hodnoty stanovené Intelem (otázkou pochopitelně je, jak moc je Intel chtěl nebo možná naopak nechtěl používat). Procesor nastavený na takové hodnoty, které měl dle specifikací mít, jsou nyní prezentovány jako režim "pro vyšší stabilitu", ačkoli by nemělo jít o něco speciálního, ale o standard, na kterém to mělo být nastaveno ve výchozím stavu.
 
Výrobce počítačů Falcon Northwest se podíval na to, které hodnoty vlastně toto nastavení ovlivňuje. Např. aktivuje zpět CPU a Enhanced C-States, aktivuje Enhanced TVB a deaktivuje Overclocking TVB a několik dalších. Uživatel RaMsITo se pak na fóru OCN věnoval tomu, o kolik výkonu vlastně člověk přijde, když procesor nastaví na výchozí hodnoty. Zkusil Cinebench R23 a procesor s v minulosti aktivním výchozím (tedy bezlimitním) profilem dosáhl skóre 40998 bodů. Když aktivoval Intel Baseline Profile, který aplikoval skutečné výchozí hodnoty, na které měl být procesor dle výchozích specifikací Intelu nastaven, dostal se jen na 35851 bodů. To je 12,5 % výkonu dolů. Když to otočíme do opačného směru, obcházením limitů spotřeb procesoru se došlo k tomu, že se tvářil být o více než 14 % výkonnějším, než měl být.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama