reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezpečnější Google Gmail, lepší varování před nebezpečnými odkazy i špehováním vládou

25.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Bezpečnější Google Gmail, lepší varování před nebezpečnými odkazy i špehováním vládou
Google dělá svou e-mailovou službu Gmail opět o něco bezpečnější. Přestože sám o sobě nezvyšuje bezpečnost, novinky se týkají upozornění uživatelů na potenciálně nebezpečné situace, které je mohou ohrozit.
Společnost Google zapracovala na několika varováních ve službě Gmail. Již 44 dní funguje varování před posíláním a přijímáním e-mailů přes nezabezpečené kanály. Od té doby se využívání šifrování e-mailů zvýšilo o nezanedbatelných 25 %. Přestože se vše vyvíjí k vyššímu zabezpečení, pořád mohou vznikat problémy, kdy špatné nastavení může celou snahu narušit, a proto Google spolu s partnery jako je Yahoo nebo Microsoft navrhuje standard SMTP Strict Transport Security, který by vyžadoval, aby se e-maily posílaly jen po zabezpečených kanálech.


Google Gmail varování před absencí šifrování


Spousta prohlížečů už dávno varuje před nebezpečnými odkazy (tzv. Safe Browsing) a tato funkce už byla i v Gmailu. Nyní se upozornění bude zobrazovat i po kliknutí na nebezpečný link, kdy se ještě jednou zeptá, zda opravdu chcete riskovat a navštívit nebezpečnou stránku.


Google Gmail varování před nebezpečnými odkazy


V neposlední řadě Google rozšiřuje další funkci své e-mailové služby, varování před špehování vládními složkami. Toto upozornění bylo dosud v malém řádku nahoře, nyní půjde o celostránkové varování. Google tvrdí, že tato varování se zobrazují přibližně 0,1 % uživatelů a jde zejména o novináře, politiky nebo aktivisty. Navrhuje pak lepší zabezpeční účtu např. dvoufaktorovou autentizací. Připomeňme, že varování před vládními útoky zavedl v říjnu 2015 i Facebook.


Google Gmail varování před útokem vlády


Zdroj: googleblog.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama