reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deus Ex: Mankind Divided už dnes, jaký bude?

23.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Deus Ex: Mankind Divided už dnes, jaký bude?
Série Deus Ex odstartovala veleúspěšným a pokrokovým prvním dílem, který bude již dnes doplněn o nejnovější a v pořádí pátý díl Mankind Divided. Co můžeme čekat v porovnání se slabým Deus Ex: The Fall z roku 2014?
Je třeba hned říci, že očekáváme zcela jinou hru, než byl Deus Ex: The Fall, který přišel už dříve než pro PC ve verzi pro Android a ještě dříve pro iOS. Jde tak spíše o konverzi tabletové hry, která tak pochopitelně uživatele PC moc nenadchla. Mankind Divided už taková rozhodně nebude, neboť se chystá pouze pro PC a konzole PS4 a Xbox One. My můžeme jen doufat, že těm její herní uživatelské rozhraní nebude přizpůsobeno až příliš.





Vývojáři sami titul Deus Ex: The Fall tak trochu vypustili, neboť příběh navazuje na na něj, ale na události z dílu Human Revolution odehrávajícího se v roce 2027. Nyní se podíváme do roku 2029, kdy je lidstvo opravdu rozděleno mezi ty normální a ty vylepšené, kteří jsou po známém incidentu (Aug Incident) vyhnáni na okraj společnosti. V pozadí jsou jako obvykle Illuminati, kteří vylepšenou populaci ovládají, ale je samé zase ovládá tajemný člověk tahající za drátky, jenž sám bojuje proti mechanickému vylepšování.

Deus Ex: Mankind Divided byl pro nás zajímavý také tím, že měl už zpočátku podporovat API DirectX 12, ovšem nyní už je zřejmé, že to bude nabídnuto v rámci aktualizace až někdy později. To tak trošku pohřbívá i naděje, že by měl být mezi DX11 a DX12 v tomto případě nějaký podstatný rozdíl, ale na to si ještě počkejme. A pro Čechy je samozřejmě tato hra atraktivní i tím, že se už na jejím začátku podíváme do matičky Prahy. V každém případě má tento titul potenciál stát se jedním z letošních nejzajímavějších a nejúspěšnějších PC her, jako byl v minulém roce třeba Fallout 4 nebo Witcher 3.





Očekává se, že spokojeni budou především ti, kteří měli rádi už díl Human Revolution. Také se vžijí do postavy Adama Jensena, který bude nyní spolupracovat s Interpolem a bojovat proti teroristické skupině vylepšených lidí. Vedle toho bude také tajně spolupracovat se společenstvím Juggernaut, které mu pomůže konfrontovat Ilumináty.


Má ale cenu si ji pořídit dnes, čili hned po jejím vydání? Pokud snad spoléháte na piráty a svědomí utěšujete tím, že si hru pak koupíte, pak máte smůlu, i zde se využije zatím neprolomená ochrana Denuvo. Zbývá možnost využít třeba vrácení peněz (základní verze přijde na 50 eur) zaplacených na Steamu, přičemž ale na vyzkoušení máte pouhé dvě hodiny. Na uživatelské recenze si musíte ještě počkat, ale už si můžeme pročíst recenze herních i neherních magazínů, dle nichž je skóre nového Deus Ex na metacritic 83 procent. Jako obvykle se vyplatí nejdříve podívat na to, s čím byli recenzenti nespokojeni. Nejvíce pak asi zaujmou stížnosti na slabý až příšerný příběh zakončený nesmyslným rozuzlením a řada nelogičností se prý objeví i v jeho průběhu. To ale pochopitelně rozebírat nebudeme a mnoho spoilerů jistě najdete v uživatelských recenzích.

Recenzenti, kteří v rámci celkového hodnocení dali hře průměrné skóre, mluví o dobré hře, která však těžce bojuje s tím, aby byla lepší než Human Revolution a která nedokáže hráče do svého příběhu plně vtáhnout. Čili i zde narážíme na slabší příběh, který je ostatně u tohoto typu her naprosto zásadní. Co ale na druhou stranu hodnotitelé oceňují? Je to především atmosféra tvořená především grafickým ztvárněním, dále větší svoboda pohybu a rozhodování se, nabídka vylepšení, čili augmentací, a pak také zaujal režim Breach. To je jistý arkádový režim, který jsme rozebírali už minule, přičemž ten bude k dispozici už v základní verzi hry.

Dobré je, že jsme nezaznamenali stížnosti na čistě technickou stránku hry, a největším strašákem se tak stal slabý příběh, který je v závěrech recenzí zmíněn až nepříjemně často. Pokud jde ale někomu spíše o akci, měl by být spokojen.

reklama