reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené LCD monitory: říjen 2013

25.10.2013, Pavel Kovač, návod
Doporučené LCD monitory: říjen 2013
Máme tu další díl našeho pravidelného přehledu doporučených LCD monitorů pro jednotlivé způsoby využití. Jaký monitor je pro vaše potřeby ten nejvhodnější? Jaký nejlepší je právě na trhu? Vše se dozvíte v článku.
Pokud si začnete vybírat LCD monitor, narazíte vždy na nepřeberné množství modelů. V internetových obchodech se počet aktuálních monitorů na trhu pohybuje kolem 1 300. Nechte toto zdlouhavé přehrabování na nás! Vždy se podíváme na aktuální nabídku a vytipujeme si pár modelů pro každou kategorii, resp. použití. Ušetříme Vám tak množství času!





1. kapitola – horké novinky na trhu, které mohou zahýbat s výběrem. Zkusíme si analyzovat vývoj ceny LCD monitorů jako celku a výhled do budoucna.

2. kapitola - vybrané nejlevnější monitory. Cenová relace do 4 000 Kč. V této kategorii nelze očekávat zázraky, avšak jsou zde modely co překvapí a mohou sloužit velmi dlouho. Zvláště v době e-IPS panelů.

3. kapitola – výběr LCD monitorů pro ty, co hledají levné varianty. Od monitorů požadují jen běžné kancelářské použití a internet. Nepožadují pokročilé funkce a přesné podání barev.

4. kapitola – určená hráčům. Zde se podíváme na monitory s nejlepší odezvou, která je nejdůležitější pro hraní her.

5. kapitola - monitory vhodné pro sledování filmů.

6. kapitola – pro náročnější uživatele. Požadujete kvalitní podání barev a dobrou ergonomii? Nevadí vám si trochu připlatit za kvalitu, avšak nechcete zase extrémně drahý monitor? Pak je tato kapitola určena právě vám.

7. kapitola - patří grafickým monitorům. Oproti předchozí kapitole se vždy soustředíme hlavně na dobré barevné podání v celém spektru. To znamená, že záleží i na rozložení barev po ploše monitoru, kvalitě podsvícení atd. v daleko větší míře než u 6. kapitoly.

8. kapitola – absolutní špička v oboru. Požadujete perfektní barevné podání a současně perfektní konstrukci? Nevadí vám do monitoru investovat i několik desítek tisíc? Tak právě zde najdete odpověď.


Změny oproti minulým 2 měsícům:


Hned po doporučených monitorech ze srpna jsme se podívali na jeden větší monitor od Philipsu s označením 272C4QPJKAB. Jeho 27" a PLS obrazovka nás s ohledem na horší ergonomii a ne zcela přesný sRGB gamut sice nepřesvědčila, ale je tu další zástupce coby velkých monitorů. Pak jsme se zaměřili na článek o vývoji LCD, jehož součástí byla anketa, jak hodnotíte vývoj LCD. Z ní je jasné, že myslíte, že zde již měla být dávno jiná technologie než LCD.

Následovaly dva filmové 21:9 monitory. Otestovali jsme Asus PB298Q, který zapůsobil více. Pokud hledáte 21:9 na hry (nemá překmity v odezvě), tak jde o slušný kousek. Na testy dorazil i Philips 298X4QJAB coby zástupce nejlevnějších 29" s cenovkou pod 10 000 Kč (cena za posledních pár dní hodně spadla). Je zajímavé, že v naší recenzi bylo řečeno, že cena musí spadnout, aby byl konkurenceschopný a týden na to se tak skutečně stalo.
  • V monitorech pro všeobecné využití nahrazen monitor Dell U2410 za Dell P2414H
  • V monitorech pro všeobecné využití nahrazen HP Z2440 za z24i

Seznam doporučených monitorů:

  • AOC G2460PQU
  • AOC Q2963Pm
  • Asus VG278HE
  • BenQ XL2420T
  • Dell P1913S
  • Dell P2414H
  • Dell U2312HM
  • Dell U2713HM
  • Dell U2913WM
  • Dell U3011
  • EIZO EV2436WFS
  • EIZO CG276
  • EIZO CS230
  • EIZO CX240
  • EIZO EV2436W
  • EIZO FDH3601
  • EIZO FS2333-BK+EP
  • HP Z24i
  • HP ZR30W
  • iiyama ProLite E1906S-S1
  • iiyama XB2780HSU
  • LG IPS235P
  • LG IPS237L
  • NEC EA232WMi
  • NEC P242W
  • NEC PA301W
  • NEC SpectraView 301
  • Philips 231P4QPYEB
  • Philips 235PQ2EB


Vývoj cen


Zde se snažíme respektovat nejprodávanější úhlopříčky (23" až 24"). Dle serveru Heureka.cz vezmeme prvních 20 monitorů a z jejich cen (s DPH) uděláme průměr. V následujících měsících se vždy provede srovnání mezi těmito monitory. Pokud se nějaký monitor nedostane do TOP 20, tak může být nahrazen jiným. Těchto náhrad však nemůže být víc než 5 a berou se vždy od konce. Pokud se tedy za měsíc váhy přehoupnout natolik, že by vypadlo více jak pět monitorů, tak se nahradí jen pět, a ostatní se nahradí další měsíc. Jde hlavně o to, abyste měli lepší přehled o cenách v historii. V grafu je světle modrou znázorněna cena minulého měsíce. Máte tak možnost si přímo porovnat cenu vašeho vytipovaného modelu.








Konečně nastoupilo dlouhodobější snižování cen, které jak se zdá má trvalejší charakter. Za dva měsíce v průměru zlevnili monitory o celé dvě stovky.


Novinky na trhu



Asus představil 31,5" monitor PQ321QE s panelem IGZO


Monitor Asus PQ321QE s 31,5" panelem typu IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) a rozlišením 3840 x 2160 není určen pro běžné zákazníky, tedy alespoň ne takové, kteří nemají volných 90 000 Kč na jeho pořízení. Jedná se o monitor pro profesionály, jenž disponuje podsvícením pomocí LED, poměrem stran 16:9 a slibuje kvalitní obraz, díky čemuž se bude hodit konstruktérům, grafikům, animátorům, apod.




Dva nové speciální monitory AOC řady myDisplay


Společnost AOC představila dva nové monitory, které spadají do stejné řady myDisplay, ale jinak toho moc společného nemají. Jednak to je 24" model myUltraSpeed s označením q2460Pqu a obnovovací frekvencí 144 Hz, jenž je určen pro hráče, a pak tu je 15,6" přenosný displej pro uživatele notebooků a jiných zařízení, ke kterým se může připojit pomocí rozhraní USB.




myUltraSpeed q2460Pqu je založen na panelu typu TN s rozlišením Full HD a podsvícením pomocí LED, který má za úkol být především rychlý. Kromě obnovovací frekvence 144 Hz nabídne odezvu 1 ms a k tomu všechny běžné konektory rozhraní D-Sub, DVI, HDMI a DisplayPort. Vedle nich tu je ještě výstup a vstup na sluchátka a mikrofon, USB hub se čtyřmi porty, z nichž jeden má posílené napájení pro rychlejší dobíjení mobilních zařízení. Stojan tohoto monitoru je výškově stavitelný, umožní naklápění, natáčení a má funkci Pivot. K tomuto monitoru dostaneme zdarma hru Shootmania


iiyama ProLite T2735MSC s dotykovým panelem a webkamerou


Společnost AT Computers přináší na český trh nový monitor iiyama ProLite T2735MSC, jenž nabídne velkou 27" obrazovku vybavenou desetibodovou dotykovou vrstvou a také webkameru. Jedná se tak o monitor pro domácnosti i firmy, kterým přijde vhod rozlišení 1920 x 1080, čili klasické Full HD, na panelu typu AMVA s podsvícením pomocí LED. Tento panel slibuje široké pozorovací úhly, a to 178° v obou směrech.





Na tomto monitoru je zajímavé i fyzické provedení se zabudovaným stojanem, jejž budeme moci zaklopit a monitor využít podobně jako tablet. Z toho ale i vyplývá, že s polohovatelností nabízenou normálními monitorovými stojany se můžeme rozloučit. Nastavit nepůjde ani negativní sklon, natož pak výška či pivot, takže ergonomie nebude nejlepší.


Philips 234E5QHAB: MHL do práce i domů


MMD Monitors & Displays Czech Republic si připravila další LCD monitor podporující rozhraní MHL, které umožní připojit chytrý telefon či tablet s Androidem, který se přes daný kabel může zároveň dobíjet. Jde o model Philips 234E5QHAB vybavený 23" panelem typu AH-IPS s podsvícením pomocí LED.





Samsung uvádí 27" PLS monitor s vysokým rozlišením


Samsung posílá na trh další monitor s úhlopříčkou 27" a vysokým rozlišením, jenž je v tomto případě založen na obrazovce typu PLS. Jde o model ze Series 9 s označením SB971 s rozlišením WQHD, čili 2560 x 1440.





Každý jednotlivý kus je při výrobě kalibrován techniky ze Samsungu a obsahuje zabudovaný engine pro kalibraci barev (uvidíme, co na to naše testy). Využívá k tomu hardwarovou technologii Natural Color Expert. Co se týče pokrytí barevných prostorů, výrobce zmínil pouze 100% pokrytí sRGB. Další specifikace udávají pozorovací úhly 178 ° v obou směrech, jas až 300 cd/m2, statický kontrast 1000:1 a odezvu 5 ms grey to grey.


EIZO nabídne 240Hz monitor FDF2405W


Společnost EIZO si připravila nový LCD monitor DuraVision FDF2405W, jenž se chlubí velmi vysokou obnovovací frekvencí 240 Hz. Nabídne nám svou 23,5" obrazovku, na níž bude obnovovací frekvence 120 Hz pomocí hardwaru monitoru zdvojnásobena na 240 Hz, což má redukovat rozmazaný obraz a ve výsledku i ulevit očím pozorujícím pohyblivé objekty. A samozřejmě také podporuje 3D zobrazení pomocí aktivního zatmívacího systému, kde je rychlá obnovovací frekvence také velmi důležitá.





DuraVision FDF2405W také využívá patentovanou funkci "drift correction", jež dokáže stabilizovat jas obrazovky během několika málo minut po zapnutí či probuzení monitoru ze spánku. A pak tu je Digital Uniformity Equalizer (DUE) vyrovnávající rozdíly v jasu a barvách po celé obrazovce.

Novinka od EIZA dále podporuje gammu EPD (Equal Probability of Detection) definovanou americkou organizací National Geospatial Intelligence Agency. Díky tomu má být tento monitor schopen lépe rozlišit a zobrazit barevné tóny na zachycených satelitních a leteckých snímcích.

Co se týče klasických specifikací, EIZO udává rozlišení 1920 x 1080, pozorovací úhly 176°, odezvu 4 ms, kontrast 5000:1 a jas 350 cd/m2. Panel je s antireflexní úpravou a samotný je typu VA. Najdeme tu i USB hub se dvěma porty a stavitelný stojan.


BenQ uvádí 27" monitor pro CAD/CAM


Společnost BenQ si připravila nový 27" monitor BL2710PT, jenž je určen pro CAD/CAM aplikace. K tomu nabídne kromě své velké obrazovky s rozlišením 2560 x 1440 i speciální režim pro CAD/CAM, stoprocentní pokrytí barevného prostoru sRGB, Display Pilot Software a technollogii Flicker-Free.





BenQ BL2710PT je založen na panelu typu AHVA, u nějž je možné kalibrovat barvy právě s využitím speciálního CAD/CAM módu a software Display Pilot zase umožní rychlé a jednoduché nastavení na obrazovce s využitím OSD.

Vedle toho tu je funkce Auto Pivot pro automatické natočení obrazu dle orientace obrazovky a Desktop Partition pro zarovnání otevřených oken s aplikacemi. Technologie Flicker Free zase využívá „De-flickering Backlight Circuit Controller“ pro odstranění blikání na pozadí displeje.


iiyama ProLite XB2779QS nabídne rozlišení WQHD


Japonská iiyama posílá prostřednictvím AT Computers na český trh nový 27" monitor ProLite XB2779QS nabízející panel typu AH-IPS s LED podsvícením a rozlišením WQHD, čili 2560 x 1440.





AH-IPS zde slibuje kvalitní barvy, jako obvykle také široké pozorovací úhly a k tomu slušnou 5ms odezvu a vysoký jas. Nabídne i výškově nastavitelný stojan, všechny běžné vstupy, čilu D-Sub, DVI, HDMI i DisplayPort a co se týče ceny, ta byla nastavena na 14 000 Kč bez daně.


iiyama uvádí dostupný 24" AMVA+ LCD


Společnost iiyama a AT Computers uvádí na český trh nový 24" monitor, který je vybaven obrazovkou typu AMVA+ a řadí se s cenou 5170 Kč včetně DPH mezi ty levnější modely. Jde o model iiyama X2483HSU slibující přesné zobrazení barev a široké pozorovací úhly.





Chlubí se tak 24bitovými barvami True Colour, vysokým kontrastním poměrem 3000:1, pozorovacími úhly 178° v obou směrech a mezi jeho rozhraní patří HDMI, DVI-D, D-Sub a také hub se třemi porty USB.


ViewSonic VP2772 nabídne 27" a Quad HD


ViewSonic představuje nový monitor s označením VP2772, jenž nabídne svůj 27" panel SuperClear IPS a 12bitový barevný engine, 14bitový LUT a 99% pokrytí barevného prostoru Adobe RGB.





ViewSonic VP2772 má nativní rozlišení Quad HD, čili 2560 x 1440, a je již od výroby kalibrován (Delta E<3). Vybaven je pak dvěma rozhraními DisplayPort pro vstup a jedním výstupem, díky čemuž je možné panely napojovat na jeden port v počítači. Vedle toho tu je i HDMI, DVI a hub se 4 porty USB 3.0. Samozřejmostí je pak u takového monitoru stojan s nastavitelnou výškou, nakloněním či pivotem.

Kontrastní poměr je u VP2772 1000:1, typická odezva 12 ms, jas až 350 cd/m2 a typická spotřeba 65 W. Více o tomto monitoru najdete ve zdroji aktuality. Distribuovat se bude od poloviny října s cenou 999 USD, čili v Americe, a je tedy otázkou, kdy dorazí do Evropy.


EIZO připravilo 22" kancelářský LCD EV2216W


Společnost EIZO posílá na trh nový 22" kancelářský monitor EV2216W, který patří do úsporné řady EV-EcoView. Jde tedy o celkem normální panel slibující především nízkou spotřebu, který není určen pro náročné uživatele.





EIZO EV2216W je osazen panelem s rozlišením 1680 x 1080 s poměrem stran 16:10, přičemž jde o panel typu TN s podsvícením LED a technologií UpView, jež má za úkol alespoň částečně eliminovat efekt tmavnutí obrazovky při pohledu z boku. Panel má také polomatnou povrchovou úpravu. Další specifikace hovoří o statickém kontrastu 1000:1 a jasu 250 cd/m2.

Dále tu máme EcoView Optimizer 2 pro úsporu až 30 % energie pomocí snížení jasu, a to díky dynamickému snižování intenzity podsvícení v temných plochách obrazu. Auto EcoView zase zajistí automatické nastavení jasu dle okolních podmínek, EcoView Sense 2 zase detekuje teplo uživatele i jeho pohyby a dle toho řídí provoz monitoru a pak tu máme i 5 různých režimů obrazu včetně Paper pro čtení.

Mezi vstupy patří DisplayPort, DVI-D a D-Sub a nechybí ani jeden 1W reproduktor pro základní ozvučení. EIZO EV2216W se prodává v černém nebo klasickém šedém provedení s pětiletou zárukou na elektroniku i panel. Cena se pohybuje kolem 6500 Kč.


NEC si připravil MultiSync E224Wi s panelem AH-IPS


Společnost NEC si připravila pro americký, ale i náš trh nový LCD monitor MultiSync E224Wi-BK, který je vybaven obrazovkou typu AH-IPS. Určený je především pro malé a střední podniky, kde ocení široké pozorovací úhly a kvalitní zobrazení barev.





Jedná se tak o kancelářský monitor, jenž je zaměřený i na snížení spotřeby, a to pomocí režimu ECO Mode, vedle nějž je tu i "měřič uhlíkové stopy" a certifikace ENERGY STAR 6.0, TCO 6.0 a EPEAT Silver.

Nativní rozlišení tohoto 21,5" monitoru je 1920 x 1080 pixelů, jas je 250 cm/m2, kontrast 1000:1, odezva 6 ms a pozorovací úhly 178° v obou směrech. Mezi rozhraní pak patří DisplayPort, D-Sub a DVI-D a integrovaný stojan umožní nastavit výšku, náklon, natočení a rovněž má funkci Pivot.
 
 
Na závěr 1. kapitoly si připomeňme spotřebu monitorů a roční náklady na provoz. Pokud chcete spořit energii, doporučujeme nejprve přečíst tento článek.





Nezapomeňte si přečíst o technologii LCD a naší testovací metodice. Získáte tak lepší přehled o světě LCD monitorů.


 
reklama