reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Electronic Arts a mikrotransakce: tržby 1,3 miliardy dolarů

3.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Electronic Arts a mikrotransakce: tržby 1,3 miliardy dolarů
Společnost Electronic Arts je dobře známá pro své snahy vydělávat na mikrotransakcích, a to i způsobem, za nějž si vysloužila tvrdou, ale oprávněnou kritiku. Nicméně mikrotransakce vydělávají, a to nijak zanedbatelné částky.
Společnost EA se v minulých letech "proslavila" především nabídkou mikrotransakcí ve hře Dungeon Keeper pro mobilní zařízení, které tedy až tak mikro nebyly. Mohli jsme si totiž za 70 liber koupit drahokamy, které sloužily jako platidlo ve hře. V podstatě to samé jsme si ale mohli zahrát v podobě klasického Dungeon Keeper, tedy s tím podstatným rozdílem, že jsme za to po pořízení samotné hry už nemuseli platit nic. Vedle toho se objevilo něco podobného v titulu Need for Speed: No Limits, kde jsme museli čekat na doplnění virtuálního benzínu. Tedy nemuseli, mohli jsme si ho koupit.




FIFA Ultimate Team


Nicméně firmě Electronic Arts mikrotransakce nevydělávají především na těchto hrách. Jde především o sportovní hry jako FIFA, kde si můžeme kupovat balíčky virtuálních karet prů svůj Ultimate Team (nyní součástí i sérií Madden a NFL), což společnosti vydělá přibližně polovinu celkového objemu z DLC či mikrotransakcí. A jaký tento objem je? Dle zástupce firmy to bylo za minulý rok celkem 1,3 miliardy dolarů.

Jiné firmy pochopitelně také spoléhají na DLC a mikrotransakce, přičemž také jde často o kosmetické záležitosti jako nové skiny, ovšem rozdíl je obvykle ten, že EA takový obsah obvykle nabízí ke hrám, které prodává již samotné za plnou cenu (40+ USD). Čili pokud by snad někdo čekal, že hráči (či v tomto případě spíše sportovní fandové) takovýto byznys snadno prokouknou a nenechají se jen tak oškubat, může čekat dál. Takový obsah totiž firmě EA nejen generuje už přes miliardu dolarů, ale navíc je tento výdělek každým rokem stále větší s obrovským růstem mezi 60 a 80 procent. Za celý minulý rok společnost EA utržila asi 2,2 miliardy dolarů, z čehož tak pouze Ultimate Team činí téměř 30 procent.

Zdroj: GamesIndustry
reklama