reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk se brání naznačování médií, že robot Optimus zranil zaměstnance v továrně

29.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk se brání naznačování médií, že robot Optimus zranil zaměstnance v továrně
V posledních dnech se objevila zpráva, že robot Tesly v továrně v Texasu zranil muže a způsobil mu krvavá zranění. Elon Musk se nyní brání, že média nesprávně naznačovala, že by za to měl být zodpovědný jeho robot Optimus.
Před několika dny se objevila zpráva, že robot Tesly v továrně v Texasu zranil jednoho zaměstnance. Zprávu přinesl bulvární Daily Mail, který incident zhodnotil slovy jako "brutální a krvavé selhání". K incidentu došlo v roce 2021 a podle plátku Tesla za roky 2021 a 2022 nenahlásila žádné podobné nehody, což vzbuzuje také obavy z toho, že automobilka zdaleka nenahlašuje vše, co by měla. I když původní zdroj nikde nemluvil o robotovi Optimus (ostatně ten byl ukázán jako koncept v létě 2021 a ani v roce 2022 nebyl při prezentaci nějak dostatečně funkční, aby mohl být v době incidentu nasazen v továrně), některá média naznačovala, že šlo o tohoto robota. Elon Musk se nyní brání a zdůrazňuje, že to nebyl Optimus, který zranil onoho zaměstnance.
 
 
Dle Muska šlo o klasického robota Kuka, kterého najdete v mnoha továrnách (jde o klasické oranžové průmyslové robotické ruce), což dává smysl i chronologicky. Celý incident trochu připomíná nedávný korejský případ, kdy zaměstnanec opravoval špatně fungujícího robota, ten ho ale uchopil a usmrtil. V tomto texaském případě naštěstí k usmrcení nedošlo. Zaměstnanec zde programoval průmyslové roboty, přičemž dva z nich byly odstavené, nevšiml si však, že třetí nikoli. Právě ten ho uhodil přes záda a uchopil za ruku, načež jeho kolega zmáčkl nouzové tlačítko a robota zastavil. Zaměstnanci se povedlo vyprostit z robotova sevření, ale spadl několik stop dolů do míst pro sběr hliníkového odpadu, což přidalo k jeho zraněním. Každopádně Optimus za to nemůže.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama